RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmenn har dårlig tannhygiene

Selv om ni av ti pusser tennene to ganger eller oftere, slurves det ofte med regelmessig bruk av tanntråd og munnskyllevann.

(SIDE2): En av fem nøyer seg med å bare pusse tennene for å bevare munnhygienen, viser ferske tall fra en landsomfattende undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av munnskyllemiddelet Listerine. Undersøkelsen viser at selv om ni av ti pusser to ganger om dagen eller oftere, slurves det ofte med regelmessig bruk av mellomromsrengjøring som for eksempel tanntråd og munnskyllevann.

Oslo pusser mest
Kvinner, befolkningen under 40 år og folk bosatt i Oslo og på Sørlandet pusser mest, mens de over 50 år og befolkningen i Nord- og Midt-Norge bruker minst tid på rengjøring av tennene.

Manglende rengjøring og småspising er den viktigste årsaken til at det dannes bakteriebelegg (plakk) på tennene, som igjen er den viktigste årsaken til tannkjøttproblemer, karies og dårlig ånde.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Det er viktig å pusse tennene godt, og det har vi nordmenn blitt flinke til etter mange år med informasjon om viktigheten av dette. Men generell tannpuss med tannbørste når kun 25 prosent av munnens overflate. Tannbørsten kommer for eksempel ikke så godt til mellom tennene og det er her vi nordmenn har mye å hente på å forbedre munnhygienen vår, sier Christian Gerhard Træland som er produktansvarlig for Listerine i McNeil Norge.

(artikkelen fortsetter under)

Generasjonsskifte for tannpirkeren
Undersøkelsen viser videre at det er et generasjonsskifte i valg av metode for rengjøring mellom tennene. Mens over halvparten i aldersgruppen over 50 år oppgir at de benytter tannpirkere, er det bare åtte prosent av de under 30 som gjør det samme. Den yngre garde benytter heller munnskyllemiddel som et komplement til tannpussen. Hele en av to under 30 år benytter munnskyllemiddel for å forbedre sin munnhygiene.

- Flere og flere tannleger og tannpleiere opplyser i dag om viktigheten ved bruk av munnskyllemiddel og tanntråd i tillegg til tannbørsting med fluor, og forhåpentligvis vil en lignende undersøkelse i fremtiden vise oss at dette gir resultater på nordmenns munnhygiene, forteller Træland videre.

Er du flink til å bruke tanntråd og munnskyllevann? Diskuter lenger ned!

Les mer om helse her

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere