*Nettavisen* Nyheter.

Nordmenn kjøper like mye bacon og pølser etter advarsel om kreftfare

Hos Rimi i VG-huset var det tomt for flere typer bacon. Butikken fikk varer da Nettavisen var innom. Foto: Siv Elisabeth Limkjær (Nettavisen)

Gir blaffen i WHOs advarsler.

I forrige uke skrev en rekke medier om Verdens helseorganisasjon (WHO) og deres funn om at pølser, hamburgere og bacon er like kreftfremkallende som sigarettrøyk.

Rødt kjøtt ble betegnet som «sannsynligvis kreftfremkallende». Bearbeidet rødt kjøtt ble puttet i samme kategori som sigaretter, alkohol og asbest.

Et dypere dykk i materien viser at bearbeidet rødt kjøtt på langt nær er like farlig som sigarettrøyk. Kjøtt fører til betydelig færre krefttilfeller en sigaretter gjør.

En uhøytidelig undersøkelse blant Nettavisens ledere viser at hele 92 prosent ikke vil slutte å spise pølser, bacon og rødt kjøtt til tross for advarslene fra WHO.

Les også: Alt dette må du styre laaaangt unna om du skal unngå kreft

Ingen endring i salget

Nettavisen har vært i kontakt med flere dagligvarebutikker i Oslo sentrum. Ingen av dem har opplevd noen endring i baconsalget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Matkroken i Grensen har ikke merket noen endring i baconsalget. Foto: Siv Elisabeth Limkjær (Nettavisen)

Norgesgruppen, som blant annet står bak butikkene Meny, Kiwi, Spar og Joker sier også deres butikker ikke har sett noen endring i folks handlevaner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen sier de ikke ser noen endring i kjøttsalget. Foto: Norgesgruppen

- Det har ikke vært en merkbar endring i salget, hverken på den ene eller andre måten. Men det kan være vi ser en endring på lengre sikt. En del gjør jo akkurat det motsatte av rådene, et eksempel vi så i Mathallen, hvor de ble utsolgt for bacon, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland, til Nettavisen.

Bør ikke spise for mye

Kreftforeningen mener vi ikke trenger å slutte å spise pølser og bacon. Men man bør holde seg ynder 500 gram i uka.

Hvis du i dag spiser mye rødt kjøtt, kan du med fordel erstatte noe av dette med for eksempel kylling, kalkun eller fisk. Erstatter du noe av kjøttet med fiber, frukt og grønt, gir det en tilleggseffekt – da dette er mat som minsker risikoen for kreft.

Heller ikke Nortura, som står bak kjøttproduktene til Gilde kan se at WHOs rapport har skremt nordmenn.

- Vi har ikke merket noen endring i våre salgstall, sier kommunikasjonssjef Elin Ytterdahl Toje til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bacon har ikke blitt bannlyst av nordmenn så langt. Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.