*Nettavisen* Nyheter.

Nordmenn knyttes til gigantisk pedonettverk

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Norsk politi har fått oversendt spor etter 34 personer knyttet til et gigantisk pedofil-nettverk.

16.03.11 15:55

Den internasjonale etterforskningen «Operation Rescue» skal ha avsørt mer enn 70.000 medlemmer av nettstedet Boylover.net. Hundrevis av barnemishandlere har blitt arrestert i den tre år lange aksjonen.

- Etterforskningen av internettforumet som man tror har vært det største online pedofil-nettverk i verden er nå i sluttfasen, sier leder Peter Davies ved Storbritannias Child Exploitation and Online Protection centre.

Onsdag ble det avholdt en pressekonferanse i Haag i Nederland der webserveren var plassert.

Nordmenn
I flere år har de mange medlemmen skjult seg bak en nettside som i utgangspunktet ikke ser ulovlig ut, men de som registrerte seg fikk tilgang til andre fora der man kunne bytte bilder av barn og arrangere møter med ofre, skriver Sky News.

Kripos opplyser til Nettavisen at også nordmenn trolig har vært brukere av dette nettstedet.

- Vi har nettopp fått oversendt 34 norske objekter fra Europol knyttet til denne saken, men de lar seg ikke spore fordi dataen er slettet, John Ståle Stamnes som er leder av etterretnings og analyseseksjonen ved Kripos.

Kan ikke spores
Etterforskningen har altså avslørt at 34 nordmenn har hatt profiler på nettstedet. IP-adresser er oversendt norsk politi, men fordi norske regler bare tillater datalagring i 21 dager så er det ikke lenger mulig for norsk politi å spore opp hvem som brukte disse IP-adressene til å entre de ulovlige nettsidene.

Stamnes sier at hvis det mye omdiskuterte datalagringsdirektivet nå hadde vært vedtatt og innført i Norge ville man ha kunnet finne nordmennene som har hatt profiler på nettsiden.

- For oss er lagring av IP historikk alfa og omega for å forfølge de som deler overgrepsmateriale av barn på nett, sier Stamnes. Han sier at norsk politi mottar en rekke henvendelser fra utlandet hvert år, men at norske regler om lagring i 21 dager - og ikke 2 år - gjør det nærmest umulig å følge opp disse henvendelsene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag