RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmenn ofte på tur

Sist oppdatert:
En helt fersk undersøkelse slår hull på myten om at nordmenn er blitt et stillesittende folk. Tvert imot. Vi går på tur som aldri før.

Typisk norsk: Tur i skog og mark fremfor horisontalen foran TV.
Typisk norsk: Tur i skog og mark fremfor horisontalen foran TV.

Til tross for stadig flere advarsler mot at nordmenn blir mer og mer stillesittende, liker vi fortsatt veldig godt å bevege oss ut i naturen. 42 prosent av den norske befolkningen går i naturen mer enn 30 ganger i året.

Bare to prosent svarer at de aldri går tur i skog og mark. Og det overrasker mannen som står bak undersøkelsen.

Advarsler
- Siden medier og helseguruer spyr ut advarsler om at nordmenn blir stadig feitere og slappere, så overrasker resultatet meg. For jeg trodde ikke at det var så mange som gikk på tur. Broparten går mer enn annenhver uke på tur. Så denne undersøkelsen slår hull på myten, sier Svein Inge Leirgulen til TV 2 Nettavisen.

- Eller kanskje tvert i mot så vedlikeholder den myten om at nordmenn er det mest turgående folket i verden. Og det er jo bra.

Veldig aktive
Leirgulen har stått bak undersøkelsen om nordmenns vaner innen friluftsliv, jakt og fiske. Den avdekker at vi faktisk er svært aktive i skog, fjell og mark. Hele 42 prosent av de spurte går i naturen mer enn 30 ganger i året. Det er dessuten sammen med familien man vanligvis beveger seg i naturen.

25 prosent går tur 10 til 20 ganger hvert år. Friluftsundersøkelsen ’05 er gjennomført i forbindelse med Jeger & Fisker – Friluftsmessen, som avholdes på Hellerudsletta fredag til søndag.

- Trenden er veldig klar. Vi nordmenn beveger oss faktisk i frisk luft, og det er veldig få som sitter inne. Trolig skyldes det at naturen er veldig nær i Norge. Det er veldig enkelt å ta seg en tur ut i skog og mark.

Enda mer?
- At nordmenn likevel blir feitere og feitere, kan ha noe med sukkerinntaket å gjøre. Ikke det at vi har sluttet å bevege oss. Men kanskje må vi bevege oss enda mer, sier Svein Inge Leirgulen til TV 2 Nettavisen.

Undersøkelsen er gjennomført for å avdekke noen av våre friluftsvaner, også i forhold jakt og fiske. Den viser at ørretfiske er klart mest populært, mens rypa er det mest attraktive jaktbyttet.

410 respondenter har svart på Friluftsundersøkelsen via Start.no, på oppdrag av Exporama Senteret. 64 prosent av de spurte var menn. 36 prosent var kvinner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere