Gå til sidens hovedinnhold

Nordmenn økte forbruket med 50 milliarder i fjor

Norske husholdninger er mer kjøpesterke enn tidligere, men har rekordhøy gjeld. Folk bruker mer penger på bolig og mindre på klær, sko og mat.

Oslo (NTB): I 2013 økte husholdningenes forbruk med 50 milliarder kroner, en økning på 4,8 prosent fra året før. På ti år – fra 2002 til 2012 – har norske husholdninger i løpende priser økt forbruket med 46 prosent, viser en forbruksanalyse gjennomført av hovedorganisasjonen Virke.

– Vi ser at forbruksmønsteret endrer seg samtidig som forbruket øker. Vi bruker stadig mer av inntekten vår på tjenester, over halvparten av veksten i forbruket går til dette, sier direktør for samfunnspolitikk i Virke, Harald J. Andersen.

Lav rente og økt realinntekt gjør at husholdningene stadig blir mer kjøpesterke, samtidig som gjelden er rekordhøy. En klar tendens er at folk bruker mer på boligen og mindre på klær og sko og mat.

I 2012 brukte vi i gjennomsnitt 31,2 prosent av husholdningsbudsjettet på bolig. I Oslo og Akershus bruker man i gjennomsnitt 35,8 prosent av budsjettet på bolig. I Trøndelag, Hedmark, Oppland, Agder og Rogaland bruker minst på boligen, med kun 28,6 prosent av budsjettet.

Kommentarer til denne saken