*Nettavisen* Nyheter.

Nordmenn oppbevares i Afghanistan unødvendig

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Kritikk mot forsvaret etter nedbemanning.

10.09.12 07:37

1. oktober reiser den siste norske soldaten ut av Faryab-provinsen i Afghanistan. Leiren i Meymaneh skal tømmes og overlates til den Afghanske 1. brigade som overtar ansvaret for sikkerheten i området.

De aller fleste av Norges 500 soldater som i dag bor og jobber i Meymaneh, er på en seks måneders kontrakt med Forsvaret som utløper i begynnelsen av desember.

- Risiko for moro skyld
- Det er uten sammenlikning den største logistikkutfordringen for det norske forsvaret noensinne, Vi snakker om ca. 250 containere og om lag 160 kjøretøyer. De skal pakkes, klargjøres og fraktes ut av en region i krig, og som i tillegg har store samferdselsmessige utfordringer, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen til Nordlys.

Men istedet for å reise hjem og overlate opprydningen til soldater som fremdeles har et oppdrag i Afghanistan, skal disse 500 soldatene brukes til å pakke ned utstyr og materiell, i det som har blitt kalt «Historiens største flyttesjau for Forsvaret».

Etter 1. oktober reiser soldatene til Mazar-e-Sharif for å bistå i nedpakkingen av utstyret fra Meymaneh-leiren.

Det har ikke falt i god jord hos alle, og kilder som Nettavisen har vært i kontakt med, kan fortelle at stor misnøye med ordningen, som oppfattes som «oppbevaring av soldater på grunn av kontraktsforhold.»

- Man holder altså norske soldater i et krigsområde, uten oppdrag, og til risiko og oppbevaring. Hva hvis noe skjer? Nordmenn er altså utsatt for risiko, nærmest for moro skyld, pga kontrakter, sier en kilde i Forsvaret Nettavisen har snakket med, som ønsker å være anonym.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heiko Junge/Scanpix

Skattefordeler?
- I oktober vil man ende opp med 500 mann som egentlig har kontrakt på å stå ute inntil årskiftet. Man har ikke klart å finne en løsning for å avvikle disses kontrakter, så nå er løsningen at man skal oppbevare disse 500 soldatene i den andre leiren, Mazar-e-Sharif, frem til årskiftet så de får stå kontrakten ut og får de skattefordeler de mener å ha hevd på, fortsetter kilden

Pressetalsmann i Forsvaret, Christian Øverli, forteller at verken soldatene, Forsvaret eller staten sparer penger på å ha soldatene ut kontraktstiden, i stedet for å sende dem hjem til Norge.

- Jeg forstår ikke den kritikken fordi majoriteten av de som har vært i Meymaneh er der på en seks månders kontrakt. Av 500 er det snakk om en håndfull som får en skattemessig fordel, sier han.

Han avviser også kritikken om at de 500 soldatene fra Meeymaneh må «oppbevares» i Mazar-e-Sharif fram til begynnelsen av desember for at de skal fullføre kontraktperiodene sine.

-Kommer ikke til å sitte i teltene
Trenger man 500 soldater i to måneder for å rydde ned en leir?

- Jeg har forståelse for at det er soldater som hadde forventet andre oppgaver enn vedlikehold rydding og pakking, men når vi har vært der i ti år er det svært mye utstyr som må pakkes og ryddes, og det er svært viktig at vi får gjort dette på en skikkleig måte. De kommer ikke til å sitte i teltene sine og se på tv de to månedene, sier Øverli.

- Det er politikere som gjorde beslutningen om å forlate Meymaneh og det er ledelsen i forsvaret i Afghanistan og her hjemme som står bak beslutningen om å la soldatene bli ut kontraktperioden, fortsetter han.

Har Forsvaret et forklaringsproblem dersom en eller flere av soldatene blir skadet i Mazar-e-Sharif når de egentlig kunne vært hjemme?

- Jeg vil ikke kommentere detaljene rundt sikkerheten til soldatene i Afghanistan, men de norske soldatene bor inne på en stor tysk leir, og vi oppfatter dette som relativt trygt, sier Øverli.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.