RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Forsikringsselskapene har opplevde rekordutbetalinger for skadde nordmenn i utlandet første halvår i 2015. Dette henger trolig sammen med at det er en økning i antall nordmenn som reiser på utlandsferie (Illustrasjonsbilde fra Grand Canaria).
Forsikringsselskapene har opplevde rekordutbetalinger for skadde nordmenn i utlandet første halvår i 2015. Dette henger trolig sammen med at det er en økning i antall nordmenn som reiser på utlandsferie (Illustrasjonsbilde fra Grand Canaria). Foto: Kjell Herskedal (NTB scanpix)

Nordmenn skadet seg for én milliard kroner i utlandet

Sist oppdatert:
Rekordhøye utbetalinger for reiseskader i første halvår.

Den elendige sommeren har ført til at feriesultne nordmenn har valfartet til utlandet for å sikre seg sol og varme. Dette har også ført med seg rekordmange skader blant ferierende nordmenn i utlandet.

- Tall fra Finans Norge for alle forsikringsselskapene viser at det pr 2. kvartal ble innmeldt 158.299 skadesaker, og utbetalt 1 milliard kroner i erstatninger. Det er første gang at det etter to kvartaler har passert én milliard, sier assisterende informasjonsdirektør i IF Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, til Nettavisen.

Økningen skyldes trolig en tendens som viser at det stadig er flere nordmenn som reiser, kombinert med god økonomi i Norge.

- Sykdom er desidert den skadeårsaken som fører til de høyeste skadeutbetalingene. Det var 46.399 skader og utbetalinger på 414 millioner kroner for første halvår, sier Vennesland.

Emma Elisabeth Vennesland avbildet på Sørlandet, hvor hun selv har feriert i sommer.

Dødsfall og voldtekter
En brøkdel av skadesakene i Europeiske Reiseforsikring er så alvorlige at de blir behandlet ved selskapets alarmsentral.

Det kan gjelde dødsfall, hjerteinfarkter, hjerneslag, voldtekter, alvorlige ulykker og sykdommer som medfører forsinket hjemtransport.

I tidsperioden midten av juni til midten av august har Europeiske behandlet 787 saker ved alarmsentralen, noe som er en nedgang på 272 saker fra samme periode i 2014. Endringer i kundeportefølje kan være en av årsakene.

Infeksjonssykdommer dominerer i antall saker med mage- og tarminfeksjon på topp.

Økning av voldtekter om sommeren
I løpet av sommeren er det et økende antall av ørebetennelser og vannkopper, hovedsakelig blant barn. I tillegg har det også vært en del mindre alvorlige brudd, fall - og sårskader i sommer.

- Av de mer alvorlige sakene har vi skader etter MC- og bilulykker, drukningsulykker, voldtekter og alvorlig syke mennesker. Dette er saker vi ser gjennom hele året, men vi ser dessverre som regel en økning av drukningsulykker og voldtekter i løpet av sommersesongen, sier sykepleier ved Europeiske Reiseforsikring, Mari Holmslien, til Nettavisen.

Terrorangrep
Til tross for en horrible terroraksjon ved et yndet turistmål for ferierende nordmenn, har ikke terroraksjonen i Tunisia hatt noen betydelig innvirkning for sommerens alarmsaker.

God håndhygiene kan være svært forebyggende mot mange sykdommer. Bildet viser sykepleier Mari Holmslien.

- Vi hadde tidlig på sommeren en meget alvorlig terroraksjon i Tunisia. Det var heldigvis ingen nordmenn som ble alvorlig skadet eller drept i aksjonen. Charteroperatørene som hadde Tunisia på programmet, tok seg av sine gjester på en mesterlig måte. Europeiske Reiseforsikring fikk ikke mange henvendelser etter den fryktelige hendelsen, sier Holmslien.

Spania er det mest populære ferielandet i Europa for nordmann. Tyrkia kommer på en god annen plass, etterfulgt av Hellas, Frankrike og Italia. Utenfor Europa er det USA og Thailand som er de mest populære ferielandene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere