Gå til sidens hovedinnhold

Nordmenn skyr fastrente

- Men mange burde bundet, sier ekspert. Se hvor du får best rente og tips for fremtiden.

I starten av 2004 ble styringsrenten til Norges Bank satt ned til et historisk bunnivå på 1,75 prosent.

Siden den gang har renten, som de fleste låntagere vil vite, steget jevnt og trutt. Etter seksten rentehevinger ligger styringsrenten nå på 5,75 prosent.

Færre binder lånerenten
På samme tid har antall nordmenn som velger å binde lånerenten gått stikk motsatt vei. Da Statistisk sentralbyrå (SSB) begynte å lage statistikk på dette området, også det i starten av 2004, var andelen av nordmenns fastrentelån på 17,6 prosent av totale utlån.

Torsdagens tall fra SSB viser at andelen i siste kvartal har sunket ned til bare 7,4 prosent.

Psykologisk betinget
- De siste årene har den flytende renten ligget under fastrenten. Da er det nok tungt psykologisk for mange å binde renten til en høyere rentesats. Det kan være lettere dersom fastrenten er lavere enn den flytende renten, slik som vi begynner å se nå, sier Pengeforlagets ekspert på privatøkonomi Rune Pedersen til Nettavisen.

Her finner du Nettavisens oversikt over de beste fastrentelånene

Her finner du Nettavisens oversikt over de beste flytende lånene

Pedersen påpeker likevel at det ikke skal være større sannsynlighet for at det lønner seg å binde verken når fastrenten er lavere enn den flytende renten, eller når det er motsatt.

- Jeg vil anta at det er rundt 60 til 65 prosent sannsynlighet for at flytende rente til enhver tid lønner seg. Det vil alltid være perioder der fastrente i ettertid viser seg å ha vært det beste valget, men det er umulig å vite i forkant, sier han.

For et par år siden var det nok perfekt timing å binde renten.

Les flere artikler fra Nettavisen.no/Bolig:

Nå skal boligprisene opp, og renta ned

Tyver herjer norske boliger

Så ille er boligmarkedet hos deg

Perfekt timing
De siste årene er et godt eksempel på at fastrente ville ha lønt seg.

- For et par år siden var det nok perfekt timing å binde renten. Vi har sett at bankene det siste året har måttet øke sine utlånsmarginer. Det vil si at den flytende renten, og dagens fastrenter, har blitt enda høyere enn det man trodde. Dermed har de som bandt renten for et par år siden gjort et godt valg. Det er klart at flere prinsipielt burde gjort dette, sett i lys av deres manglende evne til å tåle renteøkningen vi har sett, sier Pedersen.

Dette bør du gjøre nå
Men hva bør folk som nå vurderer å binde renten gjøre?

- I utgangspunktet vil det alltid være størst sannsynlighet for at det lønner seg å la renten flyte. Har du normalt god økonomi er det derfor riktig å velge flytende. Dessuten er det slik at renten ofte går oppover i gode tider, men da ser man også gode lønnsoppgjør, noe som vil gjøre at økt rente ikke merkes i like stor grad. Er du derimot på randen av hva økonomien tåler, kan det være en god forsikring å binde, sier Pedersen.

Han føyer til nok et argument som gjør at det i dagens situasjon kanskje er enda større sannsynlighet for at flytende rente lønner seg.

- Sett i lys av dagens høye utlånsmarginer vil det også tale ekstra for å la renten flyte. Det er sannsynlig at utlånsmarginene vil normalisere seg, noe som i så fall vil gjøre at bankene setter ned utlånsrentene sine mer enn Norges Bank eventuelt setter ned styringsrenten. Da vil det være dumt å ha bundet renten på en tid da utlånsmarginene var høye, avslutter Pedersen.

Her finner du Nettavisens oversikt over de beste fastrentelånene

Her finner du Nettavisens oversikt over de beste flytende lånene

Har du bundet renten? Kommer du til å gjøre det? Diskuter under.

Kommentarer til denne saken