RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmenn snudde på Everest

Sist oppdatert:
Petter Kragset og Johnny Brevik valgte å gi opp forsøket på å klatre Mount Everest. De to snudde på 7700 meter.

Årsaken til at de valgte å snu var at værmeldingene ble for usikre. Og at de dermed brukte de sunne, norske fjellvettreglene og snudde i tide.

- I år har så langt vi har klart å telle 11 personer omkommet på Everest. Dette gjør 2006 til de 3. verste i historien. Å møte en voksen – sterk - klatrer på tur opp mot Nordskaret som sitter og gråter fordi han har mistet en nær venn på fjellet, og å snakke med norske Tormod Granheim som forbereder seg til å lete etter sin ski-kollega, svenske Tomas Ohlson, som er savnet og antatt omkommet - gjør inntrykk på selv de mest hardhudede.

- Vi fikk informasjon gjennom radioen til Igor hele kvelden – svært interessant informasjon. Det ble blant annet meldt om at oppdaterte værvarsel ikke var tilgjengelige fordi PC’en var gåen. Dette synes vi var uheldig – da været kan bety forskjellen på liv og død så høyt oppe i fjellet, og spesielt med tanke på at vi var avhengig av at vinden løyet betydelig de to neste dagene. Den norske fjellkulturen med våre fjellvettregler kunne sannsynligvis berget flere liv på Everest dette året, forteller Johnny Brevik på ekspedisjonens hjemmeside.

I tillegg til den manglende værmeldingen så sleit Petter Kragset med hoste. Han har kommet til en viktig erkjennesle.

- Jeg tror ikke det er mulig for meg å gå på så høye fjell. Jeg greier ikke å akklimatisere i høyder over 6000m. I starten går det bra, så begynner kroppen å brytes ned og jeg får puste- og luftveisproblemer. Jeg vil ikke legge skylden på hosten, den kommer som en del av at jeg ikke klarer å akklimatisere. Fjellet står der fortsatt, men for meg skal det få stå i fred, to forsøk er nok, sier Petter.

Les hele dagboken her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere