Gå til sidens hovedinnhold

Nordmenn stjeler for milliarder

Men Arve Vestad har kontroll på langfingra kunder.

Ferske tall fra Checkpoint Systems Norge viser at nasking har kostet detaljhandelen nærmere 4 milliarder kroner i perioden fra 1. juli i fjor til 30. juni i år. Det er en økning på 2,3 prosent fra fjorårets tall.

Stjeler mest klær
Statistikken viser at det er klær som er mest populært blant butikktyvene, men hos Gant i Stortingsgaten i Oslo er det veldig lite som stjeles.

- Bank i bordet, så langt har det vært få butikktyver innom her, sier butikksjef Arve Vestad.

- Jeg tror kjøpesentrene er mer utsatt enn vi som driver enkeltstående butikker i byen.

Vestad har ofte tre eller fire ansatte på jobb i butikken og trenger ikke ekstra vakthold for å holde styr på butikktyvene.

- Vi har god kontroll på våre to etasjer. I tillegg hjelper det med 33 års erfaring fra bransjen. Jeg kjenner raskt igjen de som har uhederlige hensikter når de kommer innom, forklarer butikksjefen.

Han er ikke forundret over at klær er det produktet som det stjeles mest av i Europa. Men om det er finanskrisen som har økt omfanget er han usikker på.

- De som stjeler i butikken gjør det uansett livssituasjon.

Folk sliter økonomisk
Eirik Øhlschlägel, daglig leder i Checkpoint Systems Norge, tror allikevel økningen i tyverier og svinn skyldes økonomisk dårlige tider.

- Økningen av tyveri er nok større blant butikktyvene enn de ansatte. Etter finanskrisen har det jo blitt viktigere å beholde jobben. Når det gjelder butikktyvene er det nok noen som ønsker å opprettholde en livsstil de har opparbeidet seg før den økonomiske krisen.

I Norge forsvinner rundt 4 milliarder kroner årlig på grunn av nasking og svinn i detaljhandelen. Globalt er tallet 752 milliarder kroner. Tallet utgjøres av svinn i form av interne feil (datafeil, prisfeil, skader på varer, m.m.), samt tyveri gjort av ansatte, kunder og leverandører.

Tar man bort svinn og legger til tapsforebyggende tiltak som vakthold og sikring av varer blir summen 789,3 milliarder kroner. Her er tallet 306 milliarder i Europa.

- Store summer
Regner man ut en slags svinn- og tyveriskatt vil den på verdensbasis ligge på 453 kroner per person.

- Dette er et høyt tall og store summer, hentet inn fra 41,2 prosent av detaljhandlerne verden over. Rapporten viser en signifikant økning i butikktyverier i den aktuelle perioden og setter både tall og ord på omfanget, mener Øhlschlägel.

Av dette tapet står butikktyven for 47, 3 prosent, ansatte for 29,5, leverandør 5,3, mens interne feil utgjør 17,9.

I gjennomsnitt stjeler en tyv varer for 840 kroner, mens ansatte per tilfelle lurer unna 16.591 kroner. Globalt ble i alt 5 millioner butikktyver konfrontert med tyveriet, mens antallet i Europa var 3,1 millioner butikktyver.

Klær topper listen over varer som blir stjålet, mens varer fra nærbutikken og kiosker havner på plass nummer to. Bøker og blader havner på tredjeplass viser tallene fra europeiske butikker.

Reklame

Her kan du levere Lotto