Gå til sidens hovedinnhold

Nordmenn trakk bankkortet for 414 milliarder i fjor

Oslo (NTB): Norske bankkort gikk varme i butikkenes betalingsterminaler i 2012. Vi korthandlet for 413,6 milliarder kroner, og julehandelen sto for 43,6 av disse milliardene.

Ikke overraskende er desember den største handlemåneden. Like lite overraskende er det vel også at det er de første månedene i året det handles minst. Tall fra BankAxept viser at vi juleshoppet for drøyt 900 millioner kroner mer i desember 2012 enn i samme måned året før. 43,6 milliarder kroner fordelt på nesten 117 millioner transaksjoner er ny rekord.

Vi trekker kortet stadig oftere, men gjennomsnittsbeløpet blir lavere for hvert år som går.

- Vi tar ut stadig mindre kontanter når vi handler og betaler mer med kort. Det blir også mer og mer vanlig å bruke kortet til småhandling, forklarer kommunikasjonssjef Ann Håkonsen i Finans Norge (FNO).

BankAxept er det nasjonale betalingskortet og mer enn 80 prosent av alle korttransaksjoner skjer med disse kortene. Kredittkortbetalinger kommer i tillegg til de 413,6 milliardene Fredriksen nå har fått oversikt over.

I tillegg tok vi ut nesten 23 milliarder kroner i betalingsterminalene. Dette tallet har falt hvert år siden 2009. (©NTB)