*Nettavisen* Nyheter.

Nordmenn vil ut i naturen

Fire millioner nordmenn oppgir at de er svært – eller ganske interessert i aktiviteter ute i naturen.

30.06.05 15:40

Dermed er det ingen tvil om at nordmenn er glad i naturen omkring oss. Så mange som 88 prosent oppgir at de er svært- eller ganske interessert i aktiviteter ute i naturen. Det er tre prosent mer enn i tilsvarende undersøkelse for ett år siden.

Faktisk er det bare fattige tre prosent av befolkningen – eller bare 135.000 som sier de er svært lite interessert i aktiviteter ute i naturen.

Økende interesse
Det viser TNS Gallups årlige Natur- og Miljøbarometer.

Og interessen er økende. Sju av ti oppgir at de helst vil bruke enda mer tid ute i naturen.

Så mange som 40 prosent av befolkningen har fått med at 2005 er tilegnet friluftslivet i Norge – som Friluftslivets år.

Informasjonssjef Bjørn Tore Hals i Statskog sier til TV 2 Nettavisen at de er veldig godt fornøyd med denne økningen. Statskog er en av hovedsamarbeidspartnerne til Friluftslivets år.

Fornøyd
- Vi er veldig fornøyd med disse tallene. Vi hadde ikke trodd på forhånd at vi skulle nådd igjennom på en slik måte, til tross for at vi har sånne år. Men det er tydelig at det har slått an, og det er mange som er opptatt av naturen.

- Det er flere årsaker til dette. Blant annet har det vært økt fokus på friluftsliv generelt i landet. Og folk er interessert i å r søk nye opplevelser. Dessuten er naturen veldig nær her i Norge, og det er lett og ufarlig å ta den i bruk, sier Hals til TV 2 Nettavisen.

Fokus
Han påpeker videre at det er viktig å beholde fokuset på naturaktiviteter også etter at Friluftslivets år er omme.

- Ikke minst i et helseperspektiv er det viktig. Folk er nok også klar over det selv, og mange vil mye mer ut enn de får gjort. Ifølge undersøkelsen så er det tiden som gjør at de ikke kommer seg nok ut. Heldigvis.

- For det er noe man kan gjør noe med. Hadde det vært mangel på turområder hadde det vært langt verre. Alle kan skaffe seg tid til en time om dagen, eller en time i uka for den saks skyld. Uansett så er det viktig med økt fokus på dette, sier Hals videre til TV 2 Nettavisen.

Late!
Undersøkelsen viser altså at det er mangel på tid – og mangel på fritid som hindrer at folk får vært så mye ute i naturen som de ønsker. 67 prosent oppgir dette som årsaken. Dette er likevel seks prosent mindre enn i fjor.

20 prosent mener helsa og alderen hindrer naturopplevelsene, mens bare sju prosent innrømmer at de er for late.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.