Nordpolen kan bli dansk

Foto: (Scanpix)

Hvis danskene får det som de vil.

29.07.12 11:28

Tirsdag i neste uke reiser et følge med danske forskere fra Svalbard til det arktiske hav mot Nordpolen, for å sikre seg det de mener og tror er dansk territorie, skriver Nordlys.

Krav på havbunnen?
Forskerne mener at havbunnen på Nordpolen er en del av Grønlands grunnfjell. Hvis så er korrekt, vil den danske regjering, sammen med grøndlendere, dra til FN og kreve de 150.000 kvadratkilometer av havbunnen de mener de har krav på, samt alt som måtte befinne seg under den, det melder Danmarks Radio.

I tillegg har Færøyene og Grønland gjort krav på i alt fem områder i Nord-Atlanteren og Nordishavet.

Neppe olje
Danskene mener at Grønlands kontinentalsokkel strekker seg helt til Nordpolen, og bør derfor bli dansk. Nordpolen er 380 nautiske mil fra Grønland.

Selv om forskere tviler på at det finnes olje under Nordpolens havbunn, kan de ikke utelukke noe ennå. Det har nesten aldri foregått letevirksomhet under havbunnen.

Noe som derimot kan bli verdifullt er skipstrafikken mellom Europa og Asia. På grunn av den massive issmeltingen i Arktis kan rutene åpnes opp, og framtiden bli svært så inbringende for de som er involverte i nordområdene.

Vil ta saken til FN
Dette er tredje gang danskene drar på en slik ekspedisjon. De forventes å returnere til Svalbard 14. september, og får de nok bevis på at Nordpolen er dansk, ja da tar de med seg regjeringen og representanter for Grønland og bringer saken inn for FN i 2014.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.