RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordsjødykkerne sponses av spillselskap

Foto: Falch, Knut (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Neste uke kommer den historiske dommen fra Strasbourg.

Det er nå klart at dommen i den mye omtalte nordsjødykkersaken faller den 5. desember i Strasbourg.

Menneskerettighetsdomstolen har da hatt saken på sitt bord i ett års tid.

- Alle vi dykkere med familier er selvsagt veldig spente, men vi har allerede oppnådd en stor seier ved at saken har kommet så langt. Det viser at menneskerettighetsdomstolen ser på saken som høyst berettiget, sier Henning Haug, president i Offshore Dykker Unionen, til Nettavisen.

- Jus noe helt annet enn rettferdighet
Flere tidligere nordsjødykkere gikk til sak mot staten med krav om erstatning for helseskader de ble påført ved dykking da oljeindustrien ble etablert på 1960- og 70-tallet.

Men både Borgarting lagmannsrett og Høyesterett mente staten ikke var erstatningsansvarlig.

Sju av dykkerne valgte dermed å klage Norge inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD).

- Høyesterett holdt staten ansvarsfri, og mente at de ikke har vært nært nok tilknyttet virksomheten. Det viser at jus er noe helt annet enn rettferdighet, og at lite å gjøre med normal rettsoppfatning, mener Haug.

Han tør derfor ikke å ta seieren på i Strasbourg på forskudd.

- Vi tør ikke være annet enn litt nøkterne optimister i forhold til dommen i EMD. For det var en bitter erfaring for oss i Norge, sier han.

Får pengestøtte fra spillselskap
- Hvor viktig er det for dere å få medhold i Strasbourg?

- Det er alfa og omega for oss det. Vår lille gruppe, uten økonomiske muskler, har gjennom mange år måttet kjempe fram all den dokumentasjonen vi kunne få tak i, og staten har helt til det siste prøvd å få fram dokumenter som undergraver det, sier Haug.

Han karakteriserer maktforholdet mellom dykkerne og staten som «enormt».

- Derfor er det en seier at vi i det hele tatt har klart å komme så langt, sier han.

Nesten alle utgiftene til saken har de måttet dekke fra egen lomme, men nå har de fått uventet støtte - fra spilleselskapet Norske spill.

- For to måneder siden tilbød Norske spill seg å sponse oss. De ville støtte en eller annen organisasjon, og så hadde de heldigvis valgt oss. Det er vi veldig glade for, sier Haug.

Han vil ikke si eksakt hvor stor pengestøtte de har fått, men sier det for dem er veldig mye.

- Vi har dekt nesten alt av egen lomme. Dykkerne har en spareordning som vi har betalt inn på i mange år. 90 prosent er dekket av dykkerne, sier han.

Saken i Strasbourg er reist sammen med LO-forbundet Industri Energi og LO.

- Gjorde det vi kunne for forlik
Dykkerne ble i 2004 tilkjent en erstatning på opp til 40 ganger grunnbeløpet i folketrygden. Det tilsvarte den gangen 2,4 millioner kroner.

Men dykkerne mente erstatningsbeløpet var for lite, og bare var nok til å dekke tap for noen år.

Derfor har de lenge også ønsket en politisk løsning på saken.

- Vi gjorde alt som sto i vår makt for å prøve å få til et politisk forlik i Norge, og det lyktes vi ikke med. Frp gikk hardt ut og sa at med de i regjering så skal dykkersaken løses i Norge før dom, men jeg tror de ikke fikk det til i regjeringsforhandlingene, sier Haug til Nettavisen.

Han forteller at de i sommer jobbet med å få alle de politiske partiene til bli med på et forlik, der de var villige til å gå med på en mye lavere erstatning enn det en dom i Strasbourg vil kunne påføre staten.

- Staten kan få regning på 2 milliarder
Det dykkerne ønsker er ytterligere 25 ganger grunnbeløpet i erstatning, tilsvarende 2,1 millioner kroner etter dagens verdi.

- Her hadde staten muligheten til å inngå et forlik, og kunne spart 1,6 milliarder kroner. Grunnen til at vi kunne gå med på det, er at vi mister dykkere hvert år og at vi ønsker at flest mulig skal rekke å få oppleve en tilnærmet positiv avslutning på dykkersaken, sier Haug.

Men nå kan altså staten bli dømt til å betale en mye høyere erstatningssum. Det gjennomsnittlige kravet i Strasbourg ligger på 10 millioner kroner.

- Jeg er rett og slett uforstående til at de tar sjansen på at Norge kan bli dømt i EMD. Det dreier seg totalt om cirka 200 dykkere, så regningen kan bli på hele 2 milliarder kroner, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere