RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordsjøen i skuddet igjen etter britiske tiltak(Ny)

Sist oppdatert:
En ny oljeboom kan være på vei i Nordsjøen, i hvert fall på britisk side. Britisk sokkel rankes nå som den best for oljeleting, og det er rekorddeltagelse i den siste lisensrunden
Nytt: Oppdatert med norske forhold og tidligere saker

Ifølge Europe Intelligence Newswire er den britisk delen av Nordsjøen kåret til den beste sokkelen for oljeleting i en årlig rundspørring foretatt av geoteknologi- og konsulentselskapet Robertson. Rundspørringen er gjort blant over 200 oljeselskaper.

I tillegg meldte det britiske departementet for handel og industri i går at totalt 75 selskaper deltar i årets lisensrunde på britisk sokkel. Av disse er hele 36 mulige nykommere på sokkelen.

I Robertsons rundspørring kåret 147 av selskapene den britisk sokkelen som den beste for nye prosjekter i 2003. Konsulentselskapet mener at britenes aggressive kampanje for egen sokkel, samt endringene i skatteregimet og en god eksisterende infrastruktur, er årsaken til den gode plasseringen i kåringen.

Igangsatt tiltak

Britisk sokkel har de siste årene vært preget av nedbygging, spesielt blant de store og gamle aktørene, som Shell og BP. Det medførte at den britiske regjering i løpet av ett drøyt år har igangsatt drastiske tiltak, og de ser ut til å virke tross store protester mot spesielt de skattemessige endringene.

Les: Britisk oljeroyalty ventes kuttet onsdag

Det ventes nå en miniboom på sokkelen anført av nye småaktører. Britiske myndigheter har innført en ny lisenstype som gjør det lettere å få eierskapet til lisenser på den britiske sokkelen, i tillegg til at de store nå etterhvert må gi tilbake lisenser de ikke har valgt å utforske.

Les: Olje: Britene frister med "billig" lisens

Av de 70 søknadene i årets lisensrunde, er 40 såkalte Promote-lisenser. Totalt dekker søknadene 140 ulike blokker. Det har ikke vært så stor interesse siden 1970-tallet. I fjor ble det lagt inn søknader på tilsammen 40 blokker.

Norge henger etter

Den norske sokkelen har flere av de samme symptomene som den britiske, og hele den norske oljenæringen frykter at aktiviteten vil fortsette å falle de neste årene.

I begynnelsen av mars i år varslet olje- og energiminister Einar Steensnæs at også norske myndigheter vil igangsette tiltak.

- Hver stein skal snus for å se hvordan vi kan sikre en langsiktig utviklingsbane for norsk petroleumsvirksomhet, sier olje- og energiminister Einar Steensnæs.

Det ble i den forbindelse nedsatt en prosjektgruppe av oljebransjen Topplederforum, som skal presentere sine anbefalinger innen sommeren i år.

Topplederforum er en møteplass for topplederne i departementene, fagforeningene, bransjeorganisasjonene, forskningsinstitusjonene og industrien rundt oljesektoren i Norge.

- Det Norge på ett eller annet tidspunkt vil måtte innføre er skattedifferensiering. Dette synes å ligge noe frem i tid på norsk sokkel, skriver meglerhuset Gjensidige Nor Equities i en kommentar til sine kunder i dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere