Gå til sidens hovedinnhold

Nordsjødykkerne har vunnet mot staten

- Det er stort for oss, jubler dykkerne etter avgjørende dom fra Strasbourg.

Pionerdykkerne i Nordsjøen har vunnet saken mot staten i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD), får Nettavisen opplyst.

- Det er selvfølgelig stort for oss, sier en veldig glad Henning Haug, president i Offshore Dykker Unionen, til Nettavisen.

De sju dykkerne som har gått til sak, er tilkjent en erstatning på 8000 euro, cirka 67.000 kroner hver i kompensasjon, ifølge NRK.

- Når en så liten gruppe som vår i 15 år har kjempet mot stat, myndighet og en bransje med felles interesser, så er det selvfølgelig veldig stort for oss, våre familier og etterlatte, sier Haug.

Han sier at de 8000 euroene er en såkalt billighetserstatning, men påpeker at det endelige erstatningsbeløpet nå blir opp til den norske stat å avgjøre.

- Staten har oppført seg skammelig
Nordsjødykkerne klaget inn staten for domstolen med krav om erstatning for helseskader de fikk på grunn av arbeidsforhold.

De mener staten brøt menneskerettighetene ved at kontroll og oppfølging var altfor dårlig, og at dykkerne dermed ble påført helseskader.

- Den norske stat har oppført seg litt skammelig. Derfor forventer jeg at staten med denne dommen går inn for å få gjort et oppgjør, og får satt en sluttstrek for denne saken så fort som mulig, sa Haug på en pressekonferanse torsdag formiddag.

Dykkerne forventer nå at staten går med på nye forhandlinger, og kommer med en løsning på den årelange striden.

Dommen er avgjort med dissens. To av dommerne var uenig i avgjørelsen, en norsk og en dansk dommer.

Les også: Nordsjødykkerne sponses av spillselskap

Eriksson: - De får 8000 euro
Regjeringen opplyser at de ikke kommer til å anke dommen, men vil betale Nordsjødykkerne erstatningen på 8000 euro.

- Vi tar dommen til etterretning, noe som betyr at nordsjødykkerne vil få innfridd de 8.000 euro i oppreisning. Dette kommer i tillegg til de 600 millionene som staten har gitt i kompensasjon til 260 nordsjødykkere tidligere, sier arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) til NTB.

Beløpet, som i snitt utgjør 2,3 millioner kroner per dykker, er likevel langt fra beløpene mange av dykkernes mener de har krav på i erstatning for tapt arbeidsfortjeneste.

Eriksson ville ikke torsdag si om han er villig til å komme dykkerne i møte.

- Dette er en stor og viktig sak for dem den angår. Men jeg ber om respekt og forståelse for at regjeringen nå får tid til å diskutere hvordan man på en rask og god måte håndterer den videre prosessen, sier han.

Norge ble felt i Strasbourg for å ha brutt artikkel 8 i menneskerettskonvensjonen, som omhandler statens plikt til å beskytte borgernes liv og helse.

- Synd de ikke får oppleve det
- Hvor mange vil denne avgjørelsen få betydning for?

- Dette vil gjelde for i overkant av 200 dykkere, inkludert de etterlatte til de som har gått bort, sier Haug til Nettavisen.

Han sier de på forhånd ikke turte å være optimister.

- Mange av oss var mentalt innstilt på at en seier satt veldig langt inne, så vi har hatt isvann i årene i forhold til dette, sier Haug.

Haug synes imidlertid det er trist at mange avdøde nordsjødykkere ikke får oppleve denne dagen.

- Det er mange dykkere som har gått bort under alle disse årene, de to siste begravelsene har vært i løpet av de siste 14 dagene. Det er utrolig synd at de ikke fikk oppleve dette, sier han.

Tapte i Høyesterett
Saken har gått gjennom det norske rettssystemet. Fire dykkere som saksøkte staten vant i tingretten i 2007 og ble tilkjent millionerstatninger. Hvis dommen var blitt stående, ville den hatt betydning for flere hundre pionerdykkere, pårørende og etterlatte.

Dykkerne tapte i lagmannsretten og Høyesterett, som kom til at staten ikke hadde ansvaret for skadene de var blitt påført.

Etter tapet i Høyesterett anket dykkerne saken inn for EMD.

- Vi ønsket forlik
Dykkerne ble i 2004 tilkjent en erstatning fra staten på opp til 40 ganger grunnbeløpet i folketrygden. Det tilsvarte den gangen 2,4 millioner kroner.

Men dykkerne mente erstatningsbeløpet var for lite, og bare var nok til å dekke tap for noen år.

Derfor har de lenge også ønsket en politisk løsning på saken.

- Vi gjorde alt som sto i vår makt for å prøve å få til et politisk forlik i Norge, og det lyktes vi ikke med. Frp gikk hardt ut og sa at med de i regjering så skal dykkersaken løses i Norge før dom, men jeg tror de ikke fikk det til i regjeringsforhandlingene, sa Haug til Nettavisen i november.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken