*Nettavisen* Nyheter.

Nordvestlandet kan få orkan lørdag

Stormen Berit rammet Nordvestlandet i november 2011. Til helgen ventes opp mot orkan i området. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Værsituasjonen vest i landet vurderes foreløpig ikke som ekstrem, men Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane kan få vind opp mot orkan styrke lørdag.

08.01.15 23:57

Sent torsdag kveld sendte Meteorologisk institutt ut et varsel for områder som er under økt overvåking. Det gjelder Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

– Lavtrykket på fredag er nå ventet å ligge ved kysten av Rogaland fredag ettermiddag. Den sterkeste vinden holder seg til havs, og situasjonen på fredag vurderes derfor ikke som ekstrem. Det er ventet vestlig liten og kan hende full storm sør for Boknafjorden, heter det i varselet.

Økt overvåking

Lavtrykket lørdag holdes fremdeles under økt overvåking. Det ventes vestlig full storm med vindkast opp i 30-35 sekundmeter i Vest-Agder, Rogaland og Hordaland.

I Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal ventes sørvest eller vestlig sterk storm og muligens orkan, med vindkast på 35-45 meter per sekund. Bølgene vil kunne bli opp mot 10-12 meter, ifølge varselet.

Følg med

Folk bes følge med på radio, TV og internett for oppfølgende meldinger.

– Dersom data tilsier at denne situasjonen bør oppgraderes, vil det bli sendt ut ekstremvarsel i henhold til gjeldende kriterier, opplyser Meteorologisk institutt.

Meteorologisk institutt gir navn til ekstreme værhendelser i Norge. Lista settes opp på forhånd og følger alfabetet. Jente- og guttenavn brukes annenhver gang.

Det forrige ekstremværet, Mons, ga store nedbørsmengder i deler av Nord-Trøndelag og Nordland de siste dagene av 2014. Forrige ekstremvær på grunn av vind, Lena, rammet Hordaland og Sogn og Fjordane i august i fjor. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag