RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge: - Vi ber om at de kan returneres til sitt hjemland snarest

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)
Sist oppdatert:
Norge har sendt brev med anmodning om å tilrettelegge for soningsoverføring. Les brevet her.

Forrige torsdag ble nordmennene Tjostolv Moland (29) og Joshua French (28) dømt til døden for tredje gang i ankesaken i Kisangani.

Nordmennene vil ikke anke. Dersom også aktoratet velger ikke å anke, vil dommen være rettskraftig. Da vil norske myndigheter kunne starte de konkrete forhandlingene om å få Moland og French utlevert til Norge.

Norges ambassadør til Angola har på vegne av Justisdepartementet vært i Kinshasa og overlevert et brev til Det kongolesiske justisdepartementet.

- Vi har tidligere fulgt opp et råd fra kongolesiske myndigheter om at det etableres kontakt mellom Justisdepartementet og Det kongolesiske justisdepartementet. Jeg har tidligere formidlet et brev fra Det norske justisdepartementet til Det kongolesiske justisdepartementet med sikte på at når det foreligger en rettskraftig dom, så setter man i gang en form for avtale hvor man kan forhandle soningsoverføring, sier Jon Vea, Norges ambassadør til Angola, til Nettavisen.

Les også: Moland og French anker ikke dødsdommen
Les også: - French blir neppe «reddet» av britene

- Returneres til sitt hjemland snarest
Nedenfor foreligger brevet i sin helhet, som Nettavisen har fått innsyn i av Justisdepartementet. Brevet er oversatt fra fransk til norsk.

«Jeg viser til konsultasjoner som er funnet sted mellom representanter for våre to lands regjeringer i forbindelse med straffesaken mot de to norske borgerne Tjostolv Moland og Joshua French.»

«Jeg vil understreke at norske myndigheter ønsker å legge til rette for at de to norske borgerne vil kunne returneres til sitt hjemland snarest mulig etter avslutningen av de strafferettslige prosesser i Deres land, gitt at disse prosessene ender med en domfellelse og fengsling. Dersom det er ønskelig fra kongolesiske myndigheter, vil jeg være positiv til at det innledes samtaler mellom våre to lands justismyndigheter med sikte på å klargjøre under hvilke omstendigheter og forutsetninger en slik retur skulle kunne gjennomføres. Dersom kongolesisk side deler dette syn, vil jeg bemyndige en delegasjon til å gjennomføre slike samtaler så snart som mulig.»

«Jeg ser frem til å høre fra Dem i forbindelse med dette,» lyder brevet som er adressert til den kongolesiske justisministeren Luzolo Bambi Lessa.

Les også: - Blir lettere å få dem hjem
Les også: - Nå må Norge få gutten min hjem

- Har lyst til å finne en løsning
Vea tør ikke å spekulere på utfallet av eventuelle forhandlinger, men opplyser at det har vært en positiv atmosfære.

- Jeg føler at på kongolesisk side så har de lyst til å finne en løsning, sier Angola-ambassadøren som er sideakkreditert til Kongo.

Ambassadøren sier også at norske myndigheter har fått oppgitt en dato for når forhandlingene kan starte.

- Vi har fått indikert en dato, men jeg ser ikke noen grunn til å presisere dette overfor media, fordi det har vært endringer tidligere, og Kongo skal snart markere 50-årsjubileet for frigjøringen fra Belgia, sier Vea og understreker at 50-årsmarkeringen kan muligens føre til utsettelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere