Gå til sidens hovedinnhold

Norge: 900 nye koronatilfeller på to måneder - her øker det mest

Flere kommuner jobber febrilsk for å slå ned lokale utbrudd og begrense smittespredningen.

OSLO (Nettavisen): - Vi står oppe i en situasjon som vurderes minst like omfattende og alvorlig som den vi hadde i begynnelsen av mars i år ved pandemiens utbrudd, sier kommuneoverlege Jan Børre Johansen i Indre Østfold, en av kommunene som nå står midt i en smittebølge.

Kommunen innfører flere tiltak - se klipp fra pressekonferansen:

Nå innføres en rekke tiltak, blant annet gjeninnføres besøksforbud på sykehjemmene.

Mange av de smittede er unge voksne som ikke har hatt alvorlige symptomer:

- Det dreier seg om unge mennesker i 20-årene og 30-årene, sa kommuneoverlegen på en pressekonferanse fredag.

Dette betyr ikke at man kan ta lett på smitteutbruddet, sa ordfører Saxe Frøshaug:

- Virkningene kan i neste omgang være en katastrofe for andre grupper.

Les også

undefined

Nyhetsstudio: Siste nytt om koronapandemien

Kommunens koronatelefon hadde torsdag opp mot 1100 henvendelser. Denne tjenesten blir nå bemannet opp.

På to måneder, fra 8. juni, har smittetallene i norske kommuner økt med rundt 900.

Se tabell nederst i saken: Koronasmitte i norske kommuner

9468 smittetilfeller

Det var registrert 9468 tilfeller av koronasmitte i Norge ved midnatt natt til fredag, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Det utgjør en økning på 59 tilfeller det siste døgnet. De siste to dagene er økningen på 106 tilfeller. Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

For to måneder siden, 8. juni, meldte NTB om 8547 smittetilfeller i Norge. Nettavisens kommuneoversikt 8. juni viste 8528 tilfeller. Differansen er altså 921 eller 940.

Oslo: 21 tilfeller etter hjemmefester

Oslo kommune melder om 21 smittetilfeller etter hjemmefester. Så langt er det avdekket 21 tilfeller av koronasmitte etter fire hjemmefester i Vestre Aker i Oslo i forrige uke. Minst 190 skal ha deltatt på festene, og regnes som nærkontakter, opplyser smittevernoverlege i Oslo, Frode Hagen, til Nettavisen i 12-tiden fredag.

Les også: Antallet smittede etter private fester i Oslo vest fortsetter å øke

Bergen: Flere smittet på fest

Bergen kommune melder fredag at det er påvist 617 smittetilfeller så langt og at 14 av disse er nye påviste tilfeller siden forrige fredag. Smittetallet er dermed det største på én uke siden april, melder Bergensavisen.

- Det er flere ungdommer blant de smittede som har vært på fest, og ingen av de hadde symptomer. Da kan smitten raskt spre seg. Man bør være oppmerksom på at ungdom typisk ikke får symptomer og at mange er symptomfrie, sier assisterende legevaktsjef Anette Corydon til Bergensavisen.

Flere av tilfellene kan spores tilbake til fest i Oslo, opplyser kommunen.

Bergen kommune holder pressekonferanse om koronasituasjonen kl. 15.30.

Trondheim: En innlagt på St. Olavs

I Trondheim kom det torsdag melding om to personer som har testet positivt, en av dem trolig etter reise i et land som står på grønn liste for norske reiseråd.

St. Olavs hospital opplyser at en person er innlagt med covid-19-smitte, melder Nidaros. Vedkommende er ikke innlagt på intensiven.

Stavanger: - Innlagt med pusteproblemer

Stavanger kommune meldte torsdag om to personer med covid-19-smitte som onsdag var innlagt på Stavanger universitetssjukehus (SUS) på grunn av pusteproblemer. De to er mellom 50 og 60 år og er en del av en familie som hadde vært på bilferie i et grønt land. En av de smittede, en ung voksen, er uten symptomer.

- Dette viser at reiseaktiviteten gir konsekvenser, og det bekymrer oss, uttalte smittevernoverlege Ruth Midtgarden torsdag.

Indre Østfold: 14 nye tilfeller

Østfoldbadet i Askim stenges etter at en av de ansatte har testet positivt for koronaviruset, melder NTB. Ytterligere tre er satt i karantene i påvente av testresultatet.

Til sammen 14 personer er smittet i et utbrudd i Indre Østfold som ble kjent onsdag. Smitteutbruddet har forbindelse til reiser i grønne land og til utelivet i Askim.

Avisa Smaalenene melder om stort trykk på koronatelefonen hos legevakta i Indre Østfold. Torsdag var det mange som ventet opp mot tre timer for å få svar.

- I løpet av de to siste dagene har vi fått meldt om hele 14 nye tilfeller. Vi jobber med tre mindre kohorter og en større kohort.

Indre Østfold fikk onsdag meldt om sju positive prøver. Torsdag ble det meldt om ytterligere sju tilfeller. Det er tilsammen 10 koronasmittede som har vært ute på byen i Askim fredag og lørdag.

15 personer på sykehus

Fredag er 15 personer med påvist koronavirus innlagt ved sykehus i Norge. Det er én mer enn torsdag. To behandles med respirator, viser oppdaterte tall fra Helsedirektoratet.

Fem pasienter er innlagt i Helse nord, fem er innlagt i Helse sør-øst, tre koronapasienter er innlagt i Helse vest og to er innlagt i Helse Midt-Norge.

Folkehelseinstituttet (FHI) har registrert 256 koronarelaterte dødsfall her i landet.

272 norske kommuner har påvist ett eller flere smittetilfeller siden utbruddet startet. For to måneder siden var tallet kommuner på lista 267 (Se tabell).

Oslo, Bergen og Bærum hadde flest smittetilfeller totalt per 6. august.

I Oslo er det så langt registrert 3032 smittetilfeller, opp 331 siden 8. juni. I Bergen var tallet 599 smittetilfeller torsdag, opp 32 i samme periode. I Bærum er antallet smittetilfeller 428 per 6. august, opp ni på to måneder.

Se tabell over smittetallene i norske kommuner.

Les også

undefined

Kommentarer til denne saken