*Nettavisen* Nyheter.

Norge dårligst i Skandinavia

Foto: EF

Viktigheten av engelsk i den globale økonomien er ubestridelig.

29.08.13 10:08

Nye resultater fra EFs EPI undersøkelse, verdens mest omfattende sammenligning av engelskkunnskaper, viser at Norge ikke lenger er på verdenstoppen sammenlignet med andre land der engelsk er fremmedspråk.

- Nordmenns engelskkunnskaper har blitt dårligere, og mest urovekkende er at det er vår muntlige engelskforståelse som trekker oss ned, sier Morten Davidsen, leder av EF Norge. EF gjennomfører testen på alle sine studenter og kursdeltakere for å kartlegge ferdighetsnivået før de skal begynne på språkkurs.

EF har testet engelskferdigheter hos voksne i 54 land. Nesten to millioner personer har tatt testen, 5500 av disse er norske. For to år siden toppet Norge rangeringen, i år har vi falt til en femteplass bak alle våre nordiske naboer.

Europeiske kvinner i 30 årene best

De fem landene som scoret høyest på EF English Proficiency Index (EF EPI) har klare likhetstrekk: de er rike, nordeuropeiske og små. I tillegg har innbyggerne lang utdannelse og deres eget nasjonalspråk er lite utbredt globalt.

- EF har gjennom mer enn 40 år hjulpet over 15 millioner mennesker med å lære språk, og vi ser tydelig at jo mer variert språkstimulering du får, desto mer styrker du ditt eget så vel som andre fremmedspråk, forteller professor McCormick, Direktør ved EFs forskningsinstitutt, ved Cambridge University.

- At små, nord-europeiske land topper rangeringen kan dermed kanskje sees ut ifra nettopp dette at disse landene har tradisjonelt vært eksponert til flere fremmedspråk, i undervisningen, underholdning og på reiser, forklarer professor McCormick.

Resultatene fra EPI testen viser at også engelskferdighetene er høyest blant voksne i begynnelsen av 30 årene og at kvinner i Europa er hakket bedre enn menn. Turistnæringen og konsulentbransjen kommer best ut, verst er offentlig sektor.

Hjelp Norge til å bli best i verden

Resultatene fra 2012-undersøkelsen viser at nordmennenes engelskkunnskaper har falt med nesten 6 poeng, mens svenskene har gått fra fjerde til førsteplass. EF mener dette er urovekkende.

- Man måler seg aldri med de dårligste i klassen, og vi ser en løsning som vil ta oss tilbake til toppen. Med korte og lengre språkkurs blir vi ikke bare bedre, men vi kan rett og slett best i verden, fortsetter Morten.

EF oppfordrer derfor alle til å hjelpe Norge med å bli best i verden. Les mer her hvordan du kan hjelpe.

Om EF EPI:

 • EPI står for «English Proficiency Index» og er verdens mest omfattende sammenlignende engelskest.
 • Testen gjennomføres av EF Education First, for å kartlegge ferdighetsnivået til alle deltakere på våre studier og utvekslingsprogram.
 • Testen har blitt gjennomført på voksne (18+) som skal ta engelskkurs.
 • Data fra 1,7 millioner voksne (18+) er brukt i denne sammenligningen.
 • 54 land er representert i testen.
 • I Norge har 5,500 personer tatt testen.
 • Datamaterialet sammenligner også kjønn, alder, nasjonalitet og yrke.
 • Undersøkelsen fra 2012 er basert på data fra 2009-2011. Den første undersøkelsen ble publisert i 2011, basert på data fra 2007-2009.
 • Testen er gratis og tilgjengelig for alle.

Utvalgte land og metodikk

 • For ytterligere informasjon om utvalgte land rangert i EF EPI, og for tilgang til undersøkelsens komplette metodikk, vennligst besøk: http://www.ef.com/epi.
 • For en full oversikt over resultatene – se vedlagt tabell.
 • For mer informasjon, interaktive grafer og spesifikk informasjon om resultater fra Europa, vennligst besøk: http://www.ef.com/epi.
 • Hvis du vil ta testen selv prøv her

Om EF Education First

Grunnlagt i 1965 og har som mål «å bryte ned barrierer innen språk, kultur og geografi». EF er verdens ledende internasjonale utdanningsorganisasjon og har hjulpet over 15 millioner studenter med å lære språk i utlandet. EF har et nettverk på over 400 skoler og har kontorer i hele verden. Organisasjonen spesialiserer seg på språkopplæring, utdanningsreiser, akademiske grader og kulturell utveksling. For mer informasjon, vennligst

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.