Norge delt om velferdskutt for å dekke asylregning

Kirkenes 20151013. Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge.

Kirkenes 20151013. Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Mens tre av ti er villige til å akseptere velferdskutt for å dekke ekstrakostnaden som følger av veksten i asylsøkere, svarer fire av ti at de ikke synes det er greit med slike kutt.

29.10.15 09:10

I en undersøkelse Norstat har gjort for Vårt Land , ble folk spurt i hvilken grad de var villige til å akseptere kutt i offentlige tjenester for å dekke inn en forventet ekstrakostnad på 40-50 milliarder kroner de neste ti årene knyttet til den økte tilstrømmingen av flyktninger og asylsøkere.

38 prosent var i «svært liten» eller «ganske liten» grad villig til å akseptere et slikt kutt. 31 prosent var i «ganske stor» eller «veldig stor» grad villig til å ofre offentlige tjenester for å betale asylregningen, mens hele 29 prosent svarte «verken eller».

Holder man den siste gruppen utenfor, er det en viss overvekt av negative svar. Det er opp til de spurte selv å tolke hva som ligger i spørsmålets formulering om «kutt i det offentlige tjenestetilbudet».

Mens kvinner fordeler seg ganske likt i gruppene negativ, nøytral og positiv, er det flere menn som er negative til velferdskutt: 44 prosent er lite villige til å akseptere kutt.

Frp-velgere er de meste negative (67 prosent), mens SVs, De Grønnes og Rødts velgere er de som er mest villige til å akseptere kutt. Her havner henholdsvis 60, 56 og 55 prosent på den positive siden av skalaen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag