RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge delt på midten om DNA-profil av nyfødte

Bildet viser et DNA-molekyl.
Bildet viser et DNA-molekyl. Foto: Colourbox
Sist oppdatert:
I en spørreundersøkelse som Datatilsynet har gjennomført, svarer 43 prosent at det bør tas en DNA-profil av alle nyfødte. 44 prosent svarer nei.

Hensikten er å kunne avsløre eventuelle fremtidige lovbrudd.

Flere eksperter tror det vil bli vanlig med fulle gentester på norske sykehus i løpet av de neste ti årene. Da kan legene finne den genetiske årsaken til mellom 3.000 og 4.000 forskjellige arvelige sykdommer, skriver Aftenposten.

Men en slik DNA-profil kan også avsløre en gjerningsmann- eller kvinne mange år senere. Og på spørsmål om staten bør lagre en DNA-profil på alle nyfødte til bruk for eventuell senere politietterforskning, svarer 21 prosent at de er helt enige og 22 prosent at de er delvis enige. 32 prosent er helt uenige, mens 12 prosent er delvis uenige og 13 prosent er usikre eller vet ikke hva de skal svare.

– Jeg er overrasket over dette, og fra et personvernståsted er det et dårlig tall. Det ville vært en krenkelse av nyfødtes personvern om de ble behandlet som en potensiell kriminell fra fødselen av, sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, til Aftenposten.

Bistandsadvokat Hege Salomon mener på sin side at hvis det ble restriksjoner der politiet bare kunne bruke disse profilene i alvorlige straffesaker som drap og serievoldtekter, så ville gentestingen vært et svært positivt tiltak.

Hun mener det ville vært en god idé å ta DNA-prøver av både alle nyfødte og innvandrere som kommer til Norge. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere