*Nettavisen* Nyheter.

Norge deltar i FNs Mali-styrke

Foto: (Scanpix)

Sender eksperter og offiserer.

03.06.13 19:07

Norge sender fem stabsoffiserer og rundt 20 andre militæreksperter til Mali, opplyser forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til NTB.

For et par dager siden ble det kjent at Sverige vil bidra i FNs stabiliseringsstyrke for Mali.

Det er lyst ut valg i landet 28. juli.

Landet har vært uten folkevalgt president i over ett år, etter et statskupp der Amadou Toumani Touré ble kastet. I begynnelsen av 2012 erklærte tuaregbevegelsen MNLA at staten Azawad i Nord-Mali var opprettet. Så tok væpnede islamister kontroll over store områder i nord, der de forsøker å innføre et strengt styre basert på sharia. I dag kriger Frankrike sammen med Malis regjeringshær mot islamistene.

Førsteamnuensis i historie ved Universitetet i Stavanger, Ketil Fred Hansen, har ikke troen på FN-bidraget.

- Dette er en konflikt om marginalisering av folk som ikke blir mindre marginalisert av at det kommer en styrke, sier han til Nettavisen mandag ettermiddag.

Han sier at Norges langvarige engasjement i Mali, og rollen de spilte i fredsforhandlingene på 90-tallet, kan være med på at en føler seg forpliktet til å bidra.

Bidrar med fagkunnskap
Utenriksminister Espen Barth Eide uttalte allerede i januar at det var aktuelt å sende militære styrker. Det norske personellet inngår i en styrke som skal etableres 1. juli.

- Det er ikke snakk om å sende soldater til en bakkestyrke, men offiserer som skal tjenestegjøre ved et hovedkvarter med sin fagkunnskap og kompetanse, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

Hansen mener det er feil at militærmakt kommer til å løse noe særlig av problemene i Mali.

- De rike i Mali kommer til å tjene godt på tilstedeværelsen av den internasjonale FN-styrken, fordi de kan tilby god mat og gode senger. Men det man gjerne ser er at prisene øker og at det går utover lokalbefolkningen. Da franskmennene gikk inn i Mali jublet de lokale, men nå er de ikke lenger like begeistret, sier han.

- Valg kan øke konfliktnivået
Han tror heller ikke det er riktig å arrangere valg på dette tidspunktet.

- Det kommer for tidlig. Det er for mye uro, internt fordrevne og flyktinger; det er for mange behov som må dekkes til at det bør arrangeres valg. Det er helt feil pengebruk, sier Hansen. Han frykter et urettferdig valg kan øke konfliktnivået.

- Og blir det et rettferdig valg kan det hende folk blir fornøyde en stund, men ikke hvis det ikke forandrer noe på sikt, sier han.

Oppdraget vil vare i tolv måneder og er kostnadsberegnet til 30 millioner kroner.

- Det er viktig at vestlige land stiller opp med militære spesialkapasiteter som FN etterspør. Operasjonen er blant annet viktig for å hindre at internasjonale terrorister og organisert grenseoverskridende kriminalitet får fotfeste i Mali, sier forsvarsministeren til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag