I forrige uke besluttet regjeringen at om lag 500 samfunnskritiske nøkkelpersoner skal slippe foran i vaksine-køen og motta første vaksinedose denne uken – uavhengig av alder og personlig helse.

Vaksinene skal gå til stortingsrepresentantene, regjeringsmedlemmer og annet nøkkelpersonell tilknyttet Høyesterett, Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og NAV. Slottet skal også motta et antall doser.

Les også: Aps helsetopp: - Jeg angrer på min åpenhet om vaksine

Beslutningen om at stortingspolitikere og regjeringsmedlemmer skal slippe vaksine-køen og gå foran for eksempel lærere og barnehagepersonell, har skapt mye debatt de siste dagene. Flere stortingspolitikere og regjeringsmedlemmer har valgt å takke nei.

Ingen særregler i resten av Norden

Nettavisen har gjennomført en ringerunde til myndighetene i de andre nordiske landene. Verken Danmark, Sverige, Finland eller Island prioriterer parlamentsmedlemmer og regjeringsmedlemmer foran andre borgere i vaksine-køen.

- Nei, nei, nei. De blir slettes ikke prioritert foran andre. Vaksinering skjer etter alder med unntak av noen særlige grupper som for eksempel helsepersonell, sier pressetalsperson i det danske Statens Serum Institut, Lotte Ustrup Christensen, til Nettavisen.

Les også: Monica Mæland frykter en mutant i juli: – Det handler om nøkkelpersonell

Islandske myndigheter opplyser til Nettavisen at heller ikke de prioriterer folkevalgte eller regjeringsmedlemmer foran andre borgere i vaksine-køen.

- Nei, de er ikke prioritert foran i vaksinekøen. De blir innkalt til vaksine i henhold til aldersgruppen de tilhører, sier talsperson for det islandske utenriksdepartementet, Sveinn H. Gudmarsson, til Nettavisen.

- Må vente på sin tur

Finske myndigheter sier at både statsministeren og presidenten må vente på sin tur på lik linje med alle andre i Finland.

- Det samme gjelder for politikere som for alle andre. De er ikke prioritert foran i vaksineringsprogrammet. Presidenten av Finland, Sauli Niinistö (72), ble vaksinert først da hans aldersgruppes sto for tur. Og statsminister Sanna Marin (35) tror jeg ikke er vaksinert ennå, fordi hun er såpass ung, sier kommunikasjonsdirektør i det finske helsedepartementet, Marjo Loisa, til Nettavisen.

Les også: Kongehuset tilbudt flere vaksinedoser

Svenskene har heller ingen særregler i landets vaksineprogram for Riksdags-politikere eller regjeringsmedlemmer.

- Nei, vi har ingen sånn spesiell prioritering for politikere. Ikke i det hele tatt, sier talsperson for det svenske helse- og sosialdepartementet, Elin Aarflot, til Nettavisen.

Folkhälsomyndigheten utdyper hvem som prioriteres i vaksine-køen.

- Politikere i Riksdagen og regjeringen vaksineres i henhold til den prioriteringsordningen som gjelder i Sverige. Ordningen går ut på at den som har størst behov for beskyttelse mot covid-19, skal tilbys vaksinen foran den som løper en lavere risiko for alvorlig sykdom og død. Den tydeligste risikofaktoren er høy alder, sier pressesekretær i Folkhälsomyndigheten, Sabina Bossi, til Nettavisen.

- Et utrolig dårlig signal

Tysk smittevernprofessor, Jörn Klein, sier at folkevalgte og regjeringsmedlemmer i hjemlandet heller ikke blir prioritert foran i vaksine-køen. Han mener norske myndigheter sender ut et dårlig signal.

- I Tyskland har man prioritert lærere og barnehagepersonell foran politikere. Det er noen få tilfeller hvor det har vært vaksiner til overs, og da har tilstedeværende politikere fått tilbud om å få dem, men det er ikke sånn som det er her i Norge, sier Klein, som er professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, til Nettavisen.

Les også: Prioriterer politikere på Stortinget i vaksinekøen - lærere må fortsatt vente

- Jeg tror ikke dette vil ha noen stor betydning for selve vaksinasjonsprogrammet. Vi snakker om veldig få vaksiner. Men jeg tror det er et utrolig dårlig signal at man prioriterer politikere foran lærere og barnehageassistenter. Politikere er selvfølgelig utsatt fordi de møter publikum, men jeg mener at lærere og barnehagepersonell er langt mer utsatt for smitterisiko, sier Klein.