Landene det gjelder er Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho, Mosambik, Eswatini, og Malawi. UD fraråder også reiser til disse landene de to neste ukene.

Les også: Dette vet vi om hvor godt beskyttet vi er mot den nye virusmutanten

- Det er uttrykk for at dette viruset kan overraske oss og at det som skjer langt unna oss, kan komme veldig nært. Derfor følger vi europeiske land nå og innfører plikt om karantene for folk som kommer til Norge fra disse landene, sier Støre til NTB.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier at målet er å forsinke utbredelsen av varianten i Norge. De nye restriksjonene gjelder fra midnatt natt til lørdag.

Sør-Afrika reagerer sterkt

Landets helseminister Joe Phaahla fordømmer reiserestriksjonene som en rekke land, deriblant Norge, har innført mot Sør-Afrika og seks naboland.

- Disse reiserestriksjonen er fullstendig imot normer og standarder satt av WHO, sier han på en pressekonferanse fredag, ifølge Reuters.

Han oppfordrer samtidig sørafrikanere til å ta vaksine. Sør-Afrika har bare fullvaksinert 23,8 prosent av innbyggerne, men topper likevel lista på kontinentet ettersom mange andre afrikanske land knapt har kommet i gang med vaksinering. Styreleder i den sørafrikanske legeforeningen, Angelique Coetzee, kaller de internasjonale reaksjonen for «storm i et vannglass», ifølge BBC.

- Vi må forsinke og begrense at virusvarianten som er påvist i Sør-Afrika sprer seg til Norge. Derfor strammer vi nå inn på tiltak for reisende fra dette området, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Karantenehotell

Gahr Støre forteller videre at det blir obligatorisk for alle å oppholde seg på karantenehotell i ti dager, men at man kan teste seg ut etter at det har gått minst tre dager.

- Vi vet at smitte som kommer med innreise har ført til oppblomstring tidligere og når vi har kunnskap om dette tidlig, kan tidlige tiltak med kontrollbegrensning og karantene bidra til å beskytte oss, sier statsministeren.

Varianten, som går under betegnelsen B. 1.1.529, har ført til at EU-kommisjonen har foreslått stans i flytrafikken fra land sør i Afrika. Storbritannia, Italia og Tyskland innførte flystans tidligere i dag. Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk tidligere fredag ettermiddag ut og advarte mot rask innføring av nye reiserestriksjoner på grunn av virusvarianten.

En farlig bølge herjer i Mellom-Europa nå - FHI-direktøren tror at vi kan unngå den:

Trosser WHO-råd

Innføringen av karantene skjer mot rådene fra Verdens helseorganisasjon, som advarer land mot å innføre innreiserestriksjoner foreløpig.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Regjeringen ligger 400.000 vaksiner på etterskudd til å sette den tredje dosen

- Vår vurdering er at det er riktige tiltak å gjøre og det bygger på rådene fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Jeg har ikke sett WHOs råd, men jeg har sittet i møter med FHI og Helsedirektoratet og helseministeren, justisministeren og jeg har gått grundig gjennom dette med dem og er trygge på at det er det rette å gjøre sier Støre.

Den nye virusvarianten har fått navnet omikron, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO), fredag kveld. I en uttalelse sier WHO at den nye virusvarianten «gir grunn til bekymring».