Gå til sidens hovedinnhold

- Norge er hardt rammet

Forsvarsminister Grete Faremo om det verste angrepet på norske styrker i etterkrigstid.

FORSVARSDEPARTEMENTET (Nettavisen): Klokken 00.30 hasteinnkalte forsvarsministeren til pressekonferanse sammen med forsvarssjef Harald Sunde, etter tapet av fire norske soldater i Afghanistan.

Har du tips om saken? Send SMS eller MMS til 2242 - merk «tips»

- Dette er tungt
– Norge er i dag rammet hardt, var det første en sterkt beveget forsvarsminister Grete Faremo sa på nattens pressekonferanse.

- Tapet gjør dypt inntrykk på oss alle. Dette er tungt, og det minner oss om risikoen vi står i, sa Faremo.

Søndagens angrep er andre gang i år at norske soldater har mistet livet. 25. januar i år ble Claes Joachim Olsson (22) drept, også da av en veibombe.

- Kan ikke gardere oss helt
- Vi gjør alt som står i vår makt for soldatens sikkerhet, men vi kan aldri gardere oss helt mot slike tap. Hendelsen i dag er et forferdelig påminnelse om dette, sa forsvarsministeren.

Forsvarssjef Harald Sunde sier alle de fire, omkomne norske soldatene og kjøretøyet de satt i er fraktet tilbake til leiren i Meymaneh.

- Etter at denne hendelsen inntraff klokken 17.20 afghansk tid, kom helikopteret fra den norske basen raskt til stedet. Dessverre sto ikke soldatenes liv til å redde, sa Sunde.

Kjørte pansret feltvogn
Ifølge Forsvaret satt de fire norske soldatene i et pansret Iveco-kjøretøy da de kjørte på veibomben. Dette er det mest brukte kjøretøyet blant de norske styrkene i Afghanistan.

- Nå tar vi hånd om våre, både her hjemme og i Afghanistan. Vi holder i øyeblikket på med å varsle pårørende, sa Sunde.

Det er også iverksatt tiltak ved den norske leiren i Meymaneh.

Iverksetter ekstratiltak
- Jeg kan ikke gå inn på detaljer rundt dette, men slike hendelser gjør at vi iverksetter tiltak. Vi er godt trent i å takle slike situasjoner, sier Sunde til Nettavisen.

- Bør søndagens hendelse føre til en ny debatt om norsk deltagelse i Afghanistan?

- Nå er alt vårt fokus på å få klarhet i hva som har skjedd, og håndtere denne hendelsen utover natten og morgendagen, svarte forsvarsminister Grete Faremo.

Nattens pressekonferanse ble svært kort, da forsvarsledelsen utover natten jobbet intenst med å få oversikt over alle detaljer.

Like før klokken 23 søndag kveld kom meldingen om at fire norske soldater har mistet livet i et veibombeangrep Almar, nær Meymaneh i Afghanistan.

Søndagens veibombe er det største angrepet på norske styrker siden andre verdenskrig.

Siden 2004 har ni norske soldater mistet livet i Afghanistan.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året