Gå til sidens hovedinnhold

Norge får flere gjeldsofre

Antall nordmenn på gjeldsordning går i taket og leder Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen tror han vet hvorfor.

De rike blir rikere, og nordmenn flest får det stadig bedre, men antall nordmenn på gjeldsordning blir også flere.

Fra 2007 til 2010 har antall gjeldsordninger økt fra 2087 til 3291 viser tall fra Gjeldsordningsbasen. Pilen peker fortsatt videre opp så langt i år, og ingenting tyder på at trenden skal bli bedre. Kanskje tvert imot.

Norges Bank har varslet kraftige renteøkninger fremover og gjeldsbelastningen blant nordmenn er høyere enn noensinne. Tall fra Norges Bank viser at 11 prosent av nordmenn har en gjeld på mer enn fem ganger sin egen inntekt.

Tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon viser at cirka 300.000 husholdninger har lånt mer enn tre ganger sin inntekt.

Rente på over 50 prosent
Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen tror ikke det er de vanlige boliglånene som fører folk flest ut i gjeldskrise.

– Jeg har snakket med mange namsmenn og helt uoffisielt så tror jeg at det er kredittkortgjelden som er årsaken. Den øker og øker, sier Scheldt.

I dag tilbyr kredittkortselskaper usikrede lån med renter på mer enn 50 prosent årlig.

– I dag så tenker noen kredittkortselskap: Høy rente – glem risikoen. Istedenfor å tenke på risiko så velter de ansvaret over på forbrukerne, sier Scheldt.

Vil ha rentetak
EU vurderer nå å vedta et rentetak som skal forby slike skyhøye renter. I sitt innspill til dette lovforslaget skriver forbrukerombud Gry Nergård at disse skyhøye rentene kompenserer for manglende risikovurdering ved disse lånene. Når fortjenesten er skyhøy kan institusjonene også risikerer at mange ikke klarer å tilbakebetale lånene sine. Når mange ikke klarer å betale tilbake fører det igjen til høyere tall på statistikken over folk på gjeldsordning.

Hvis det hadde blitt en grense for hvor høy renten kan være, vil det begrense inntjeningen for finansinstitusjonene. Dermed må de begynne å vurderer risikoen nøyere. Det kan bety at mennesker som absolutt ikke skulle hatt mer lån, heller ikke får det. I dag får derimot enhver person tilbud om kredittkort hjem i posten.

– Hvis det hadde vært et rentetak på x prosent over styringsrenten så ville de mest useriøse kortselskapene enten gått konkurs eller forsvunnet ut av Norge, sier Scheldt.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken