*Nettavisen* Nyheter.

Norge får nytt Hercules-fly i september

Oslo (NTB): Forsvaret får allerede i september levert et nytt Hercules-fly til erstatning for det som gikk tapt i ulykken ved fjellet Kebnekaise i Sverige i mars.

- Jeg er svært fornøyd med at vi så raskt får erstattet det vi mistet. Amerikanske myndigheter har vist stor velvilje ved å la Norge få tilgang til et fly som står på det amerikanske luftforsvarets bestillingsliste. Derfor får vi det allerede om to måneder, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

Han legger til at Forsvaret har en struktur som bygger på fire maskiner, og at det er en betydelig svekkelse av transportkapasiteten å bare ha tre.

Stortinget bevilget i revidert nasjonalbudsjett 720 millioner kroner til anskaffelse av et nytt Hercules C130J. Flyet kommer i september, men skal gjennomgå en del spesifikke, norske tilpasninger før det kan settes i drift.

- Vi skylder amerikanerne stor takk. Dette er en rekordrask leveranse av et fly som det normalt er flere års ventetid på. Samtidig kommer det nok godt med der borte at det er noen som kjøper nye fly i disse trange tider i verdensøkonomien, sier forsvarsministeren.

Hercules er tiltenkt en nøkkelrolle i forbindelse med omplasseringen og den påfølgende reduksjonen av den norske innsatsen i Afghanistan. Flytypen har også en støtterolle i det sivile samfunn hjemme i Norge, som for eksempel ved rask forflytning av politi og til organtransport. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.