RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge fikk hemmelig ros

Foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI (AFP)
Sist oppdatert:
De norske forhandlerne får ros av USA for en stadig mer frustrerende innsats på Sri Lanka som til slutt endte med sammenbrudd.

Oslo (NTB): Det går fram av amerikanske diplomatiske notater om prosessen som WikiLeaks har fått tak i og som Aftenposten har gått gjennom og offentliggjort.

Fredsprosessen nådde sitt høydepunkt med møtet mellom Sri Lankas statsminister Ranil Wickremesinghe og Tamiltigrenes sjefforhandler Anton Balasingham i Oslo i 2002.

Men fra da av gikk det nedoverbakke, og de amerikanske notatene beskriver hvordan de norske forhandlerne, med spesialutsending Erik Solheim, statssekretær Vidar Helgesen og ambassadør Hans Brattskår i spissen, ble stadig mer frustrert til tross for en intens innsats.

Men hele veien har de USAs fulle støtte, og notatene viser at amerikanerne var imponert over nordmennene som fredsmeklere.

Tamiltigrene viste seg å være hemmelighetsfulle og forvirrende samtalepartnere som ikke hadde klart for seg hva de ville, og i 2003 trekker de seg fra forhandlingene, uten at nordmennene eller USA forstår hvorfor, og snart bryter de våpenhvilen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere