RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge fikk overhaling av USA for «underdanig smiger»

UNDERDANIG TILDELING: Obamas stab mente tildelingen av Nobels fredspris tkunne virke som om den var motivert av et ønske om å få Obama til Norge.
UNDERDANIG TILDELING: Obamas stab mente tildelingen av Nobels fredspris tkunne virke som om den var motivert av et ønske om å få Obama til Norge. (Scanpix)
Sist oppdatert:
– Norsk ambassadør fikk overhaling av Obamas stabssjef

Da president Barack Obama fikk Nobels fredspris i 2009, fikk Norges daværende ambassadør Wegger Chr. Strømmen angivelig en overhaling av Obamas stabssjef.

Det hvite hus skal ha reagert sterkt på tildelingen av fredsprisen, skriver Dagens Næringsliv (DN)

Det er i et leserinnlegg i avisen at Morten Wetland, som var norsk FN-ambassadør da Obama ble tildelt prisen, kommer med opplysningen.

«Min pinligste dag i FN de årene jeg var Norges ambassadør der, var den dagen prisen til USAs president Barack Obama ble kunngjort. Ingen snakket om saken. Min kollega i Washington fikk seg en overhaling av Obamas stabssjef», skriver Wetland.

Den tidligere FN-ambassadøren skriver at stabssjef Rahm Emanuel skal ha brukt ordet «fawning» i sin tirade, et ord som kan bety noe i retning av «underdanig smiger». Wetland mener at årsaken til reaksjonen var at tildelingen kunne virke som om den var motivert av et ønske om å få Obama til Norge, og at staben til den amerikanske presidenten mente at tildelingen ikke tjente presidentens politiske strategi.

Wegger Chr. Strømmen, som nå er politisk direktør i UD, ønsker ikke å kommentere saken. Heller ikke leder i Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, ønsker ikke å kommentere opplysningene.

I innlegget i avisen foreslår Wetland at Stortinget bør sørge for at to-tre medlemmer i komiteen som tildeler nobelprisen, er utlendinger. (NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere