Da president Barack Obama fikk Nobels fredspris i 2009, fikk Norges daværende ambassadør Wegger Chr. Strømmen angivelig en overhaling av Obamas stabssjef.

Det hvite hus skal ha reagert sterkt på tildelingen av fredsprisen, skriver Dagens Næringsliv (DN)

Det er i et leserinnlegg i avisen at Morten Wetland, som var norsk FN-ambassadør da Obama ble tildelt prisen, kommer med opplysningen.

«Min pinligste dag i FN de årene jeg var Norges ambassadør der, var den dagen prisen til USAs president Barack Obama ble kunngjort. Ingen snakket om saken. Min kollega i Washington fikk seg en overhaling av Obamas stabssjef», skriver Wetland.

Den tidligere FN-ambassadøren skriver at stabssjef Rahm Emanuel skal ha brukt ordet «fawning» i sin tirade, et ord som kan bety noe i retning av «underdanig smiger». Wetland mener at årsaken til reaksjonen var at tildelingen kunne virke som om den var motivert av et ønske om å få Obama til Norge, og at staben til den amerikanske presidenten mente at tildelingen ikke tjente presidentens politiske strategi.

Wegger Chr. Strømmen, som nå er politisk direktør i UD, ønsker ikke å kommentere saken. Heller ikke leder i Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, ønsker ikke å kommentere opplysningene.

I innlegget i avisen foreslår Wetland at Stortinget bør sørge for at to-tre medlemmer i komiteen som tildeler nobelprisen, er utlendinger. (NTB)