*Nettavisen* Nyheter.

Norge flinkest til å «krige» for EU

Oslo (NTB): Selv om Norge ikke har noen militære forpliktelser overfor EU er det ingen land utenfor Unionen som bidrar mer til EUs militære operasjoner.

Norge har stilt opp på tre av sju militære EU-operasjoner og har også stilt opp på en rekke sivile operasjoner i EU-regi. Ingen andre land utenfor EU bidrar like mye som Norge med personell og utstyr til EUs militære operasjoner, skriver Klassekampen.

Nå vil Sverige ha Norge med i EU-operasjonen i Mali for å trene opp de maliske regjeringsstyrkene til kamp mot ekstreme islamister.

- Norge har ingen forpliktelser til å delta i slike militæroperasjoner i utlandet, understreker jurist og EU-ekspert Fredrik Sejersted.

Han mener det er et konstitusjonelt problem at det ikke har vært eller er en mer åpen diskusjon om dette i Stortinget og offentligheten.

- Vi er i stigende grad avhengige av et samarbeid hvor vi ikke er med på å ta beslutningene. Planene legges uten oss, og Norge må bare avgjøre om vi ønsker å bidra til EUs planer i Mali og andre land, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag