RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: MAGNE TURØY (Bergensavisen)

Norge flyttet fødselsdagen til Wafaa (36)

- Jeg fikk beskjed om at det var fullt på den datoen jeg har bursdag.

Wafaa Al Khatib (36) er født 1. januar 1977 i Syria. I Norge har hun bursdag 12. desember.

- Vi fikk beskjed om at det var fullt på den datoen hun har fødselsdag. Derfor fikk hun tildelt en ny dato her i Norge, forteller ektemannen Ali Kadri til BA.no .

Han er opprinnelig fra Libanon, norsk statsborger og har bodd i Norge i 23 år. For tre år siden kom også Al Khatib til Norge, gjennom familiegjenforening.

Hun viste frem både fødselsattest og vielsesattest, godkjent av den norske ambassaden i Syria, men det hjalp ikke. Det fantes ikke ledig personnummer på hennes fødselsdag.

FIKK MANGE SPØRSMÅL
Paret klaget på vedtaket da de fant ut at Al Khatib fikk en ny fødselsdato i Norge, men fikk avslag.

Til tross for litt problemer med å skaffe bankkonto og andre formaliteter, hadde de slått seg til ro med at det måtte være slik – helt til Al Khatib og datteren Maria (1 1/2) var på besøk i Libanon.

- De stilte mange spørsmål om hvorfor Wafaa hadde forskjellig fødselsdato i passet og på oppholdstillatelsen. De lurte også på om vi kunne dokumentere at Maria er vår datter, forteller Kadri.

For å unngå slike problemer igjen, ville de registrere datteren ved den libanesiske ambassaden i Stockholm. Det var ikke så lett.

Opplevd lignende? Kontakt Nettavisens journalist her.

GODTOK IKKE TO BURSDAGER
Fra ambassaden i Stockholm fikk paret beskjed om at de ikke godtok at barnets mor hadde to ulike fødselsdatoer. Etter mye om og men fikk Kadri et dokument fra Skatteetaten med forklaring om at dette var slik norske myndigheter gjorde det.

- Jeg fikk det i retur fra ambassaden første gang, for det er så kronglete utformet. Det er en hel side med generell informasjon, før det endelig står at Wafaa har fått en tildelt fødselsdato i Norge, sier Kadri oppgitt til BA.no.

- Det er utrolig at man i 2013 ikke klarer å løse dette på en mer lettvint måte.

De har ikke fått endelig svar fra ambassaden om de aksepterer brevet fra de norske myndighetene, men krysser fingrene.

- Men hver gang vi er på reise vil dette vekke spørsmål. Når de først må gi noen en ny fødselsdato, kunne de ikke samtidig utviklet et enkelt skriv man kan ha i passet, så man unngår problemer med utenlandske myndigheter på grunn av dette, spør de seg.

KAN SØKE OM NY DATO
Skatteetaten opplyser at det er mulig å søke om ny fødselsdato når man har fått tildelt en av dem.

- Når veldig mange er født på en fødselsdato, vil det ikke være tilstrekkelige personnumre i serien, forklarer Øyvind Nicolaysen i Skatt Vest. Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

I slike tilfeller settes registreringsdatoen, som er datoen for mottak av innflyttingsmeldingen, som fødselsdato. Skatteetaten fastsetter vanligvis fødselsdatoen for dem som søker om oppholdstillatelse til den datoen de har registrert i utlendingsmyndighetens register. Unntaket er når fødselsdatoen er 1. januar, fordi denne datoen har blitt brukt i tilfeller der fødselsdatoen er ukjent.

Ifølge Nicolaysen har de ikke registrert mange henvendelser om problemer knyttet til registrert fødselsdato, men det er en del som søker om å få ny dato.

Det gjøres heller ikke noen spesielle grep for å forklare den norske ordningen med fastsetting av fødselsdato mot andre lands myndigheter.

Les flere saker fra Bergensavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere