RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Illustrasjonsfoto: Tvangsretur av asylsøker.
Illustrasjonsfoto: Tvangsretur av asylsøker. Foto: Politiet

Norge for farlig - fransk domstol stanset asylretur til Norge

Sist oppdatert:
En fransk domstol mener norsk asylpraksis overfor afghanere er i strid med menneskerettighetene og stanset en retur til Norge for en asylsøker med avslag.

En 23 år gammel afghansk asylsøker som kom til Norge i 2015 og fikk avslag på søknaden, dro til Frankrike og søkte der i stedet. Også der fikk han avslag, og myndighetene besluttet at han skulle sendes tilbake til Norge, ettersom det var her han hadde søkt først.

Men tidligere i april ble returen til Norge stanset av en forvaltningsdomstol i Lyon. Retten mente mannen ville være i fare i Norge, fordi han sannsynligvis ville ble sendt til Afghanistan, noe dommeren mener vil være et brudd på menneskerettighetene, skriver Dagsavisen.

Les: Helga Byfuglien: - Vi har et ansvar for å dele

- Den franske dommeren mener det er åpenbart at Norges vedtak er galt. Jeg kan ikke huske å ha sett en domstolsavgjørelse som anser det for risikabelt å sende tilbake til Norge fordi vedkommende er utsatt for forfølgelse i Afghanistan, sier asyladvokat Halvor Frihagen.

Verken Justisdepartementet eller Utlendingsdirektoratet vil kommentere den konkrete saken, men statssekretær Torkil Åmland (Frp) sier norske myndigheter følger sikkerhetssituasjonen i Afghanistan nøye og vurderer asylpraksisen i lys av dette.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Fått med deg denne?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere