Gå til sidens hovedinnhold

Norge fordømmer angrep mot eksiliranere i Irak

Flere personer er drept i et angrep på en leir i Irak som huser opposisjonelle fra nabolandet Iran.

Det opplyser FN og irakiske tjenestemenn. Norge fordømmer angrepet.

Liberty-leiren, der omkring 3.000 iranske regimemotstandere oppholder seg, ble truffet av både raketter og granater like før klokken 6 lørdag morgen.

Angrepet førte til «en rekke dødsfall og skader hos innbyggerne i leiren», opplyser Eliana Nabaa, som er talskvinne for FN i Irak.

– En rekke irakiske politimenn ble også såret. Vi har ikke det nøyaktige antallet, legger hun til.

Det er ikke kjent hvem som står bak angrepet, og FN krever at hendelsen blir gransket.

En tjenestemann i det irakiske innenriksdepartementet anslår at fem personer ble drept og rundt 40 såret i angrepet.

Innbyggerne i Liberty-leiren tilhører stort sett Folkets mujahedin, en gruppe som inntil nylig sto oppført på USAs terrorliste, men som nå er strøket derfra. Både Irak og Iran regner fortsatt Folkets mujahedin som en terrorgruppe.

Demonstrasjon i Oslo
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fordømmer angrepet i Irak.

– Det er viktig at irakiske myndigheter sørger for sikkerheten til leiren. Myndighetene må også etterforske angrepene og stille de skyldig til ansvar, sier han i en pressemelding lørdag.

Folkets mujahedin opplyser at seks personer ble drept i angrepet. Gruppen sier i tillegg at 35 steder inne i leiren ble truffet av granater og raketter, et tall som er i samsvar med det som blir oppgitt av irakiske myndigheter.

Foreningene Iranske Politiske Fanger for Fritt Iran (IPFFI) og Foreningen for venner og familie av mujahedin i Ashraf City, arrangerte lørdag en demonstrasjon utenfor den iranske ambassaden i Oslo. Demonstrasjonen ble holdt i forbindelse med at det er 34 år siden den iranske sjahen ble styrtet i 1979, men markeringen var også rettet mot lørdagens angrep.

Flyttet leiren
Folkets mujahedin ble dannet på 1960-tallet i opposisjon til sjahens styre. Gruppen deltok i revolusjonen mot sjahen, men vendte seg deretter mot det religiøse styret som ble etablert i Teheran etter 1979.

I september flyttet irakiske myndigheter mesteparten av de iranske regimemotstanderne fra Ashraf-leiren, der de hadde holdt til i flere tiår. Også denne leiren lå like utenfor Bagdad.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) jobber med å klargjøre beboernes status med sikte på mulig gjenbosetting i tredjeland. Norge støtter UNHCR i dette arbeidet og har gjentatte ganger understreket irakiske myndigheters ansvar for beboernes sikkerhet og rettigheter.

Ashraf-leiren ble opprettet på Saddam Husseins initiativ under krigen mot Iran på 1980-tallet. Etter diktatorens fall, falt eksiliranerne i unåde hos myndighetene i Bagdad. (©NTB)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar