Norge fordømmer henrettelser

Foto: ABEDIN TAHERKENAREH (EPA)

Jonas Gahr Støre tok et kraftig oppgjør med den iranske ambassaden i Oslo.

Utenriksdepartementet innkalte i dag den iranske Chargè d’Affaires i Norge og uttrykte bekymring for menneskerettighetssituasjonen i Iran.

– Myndighetene i Iran respekterer ikke grunnleggende menneskerettigheter. Norge protesterer mot de politisk motiverte arrestasjonene, og spesielt reagerer vi på at lokalt ansatte ved den britiske ambassaden i Teheran har blitt fengslet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

Fordømmer arrestasjoner
Norge fordømmer arrestasjonene av medlemmer av opposisjonen, journalister, menneskerettighetsforkjempere og fredelige demonstranter og betegner situasjonen til de mange iranere som er fengslet i etterkant av valget som svært bekymringsfull.

– Iranske myndigheter oppfordres til umiddelbart å stanse politiske arrestasjoner og løslate de som er urettmessig fengslet, sier utenriksminister Støre.

Les også: – Ambassadeansatte stilles for retten

20 henrettet
Norge fordømmer også henrettelsen av 20 personer som fant sted 4. juli. Norge arbeider mot dødsstraff, både i internasjonale organer og gjennom aktivt samarbeid med menneskerettighetsorganisasjoner og likesinnede land.

-Vi tar jevnlig opp bruk av dødsstraff på prinsipielt grunnlag med land der dette praktiseres, sier utenriksminister Støre. Norge har også tatt opp sin bekymring for situasjonen til Baha’i-samfunnet i Iran og spesielt den forestående rettssaken mot syv Baha’i-ledere som har vært fengslet i ett år uten rimelig tiltale.

– Jeg oppfordrer iranske myndigheter til å respektere religions – og trosfriheten for alle minoriteter i Iran, sier utenriksminister Støre.

Les også: – Iran henrettet seks demonstranter

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.