Norge fordømmer volden i Syria

Foto: Ukjent

Utenriksminister Jonar Gahr Støre ber syriske myndigheter gå i dialog med demonstrantene.

26.04.11 21:31

- Norge fordømmer den omfattende voldsbruken og drapene på fredelige demonstranter i Syria, og ber om at all vold mot sivile opphører umiddelbart, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre ifølge en pressemelding.

Flere hundre drept
Flere hundre mennesker skal være drept og såret etter at syriske myndigheter har slått ned på demonstrasjoner i flere syriske byer. Den syriske menneskerettighetsorganisasjonen, Sawasiah, hevder regimet har anholdt minst 500 aktivister rundt om i landet de siste dagene og at sikkerhetsstyrkene har skutt og drept 400 sivile siden opptøyene startet i mars måned.

Demonstrantene krever demokratiske reformer og president Assads avgang.

Les også: - Regimet i Syria har drept 400 sivile

- Legitime krav
- President Assad har selv lovet demokratiske reformer. Vi oppfordrer syriske myndigheter til å gå i dialog med befolkningen om deres legitime krav og gjennomføre grunnleggende politiske reformer, sier Støre.

- Norge oppfordrer syriske myndigheter til å respektere grunnleggende menneskerettigheter som retten til forsamlings- og ytringsfrihet. I en uoversiktlig situasjon er det avgjørende at både syriske og internasjonale medier får rapportere om utviklingen i Syria, sier utenriksministeren videre.

- Må stilles til ansvar
Norge er i kontakt med andre land for å diskutere hvordan situasjonen i Syria kan følges opp innen rammen av FN, særlig i Menneskerettighetsrådet. Fra norsk side regner med også med at organisasjoner som Den arabiske liga engasjerer seg mot voldsbruken i Syria.

- De ansvarlige for drapene på fredelige demonstranter i Syria må stilles til ansvar for sine handlinger, sier utenriksminister Støre.

En rekke videoer fra sammenstøtene mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter i Syria er lagt ut på YouTube. Denne ble postet av Syrian Free Press 25. april og skal vise syriske soldater med stridsvogner som tar over Daraa mandag, byen som har vært et hovedsete for opprørerne.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.