RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge forplikter seg til Afghanistan-samarbeid

Oslo (NTB): Fredag skal statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Afghanistans president Hamid Karzai signere en samarbeidsavtale i Oslo. Avtalen forplikter Norge til å støtte landet i lang tid framover.

Avtalen omfatter bistand, politisk og økonomisk samarbeid, og hjelp med å bygge et godt styresett, skriver Bergens Tidende.

Norge forplikter seg til å holde utviklingshjelpen på et høyt nivå også etter 2014 når det internasjonale ISAF-oppdraget i Afghanistan avsluttes.

Norge skal forplikte seg til å støtte landet i perioden 2015-2024. Støtten innebærer blant annet hjelp til oppbygging av Afghanistans hær og Afghanistans politi. Dette har Norge fra før også forpliktet seg til. Norge skal bruke 150 millioner kroner i året til dette formålet. Videre skal landet få hjelp til å forvalte naturressursene. Afghanistan har store mineral-, olje- og gassreserver.

Ifølge Bergens Tidende skal Norge også forplikte seg til å støtte det regionale fredsarbeidet. Afghanistan får også hjelp til å bygge opp statsapparatet, til utdanning og landsbyutvikling. Minst halvparten av den framtidige bistanden skal sluses gjennom det afghanske statsbudsjettet.

Etter det avisen kjenner til, legger avtalen opp til at minst 80 prosent av den norske bistanden skal gis i tråd med de overordnede planene til den afghanske regjeringen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere