*Nettavisen* Nyheter.

Norge fryser

Foto: Scanpix

På Geilo våknet påsketuristene til minus 29,6 grader.

22.03.08 12:10

Sjekk være der du er på Nettavisens værsider.

Så kaldt har det ikke vært på Geilo i hele vinter. Det nærmeste vi kommer er minus 19,9 grader som ble målt 12. desember i fjor. Marsrekorden for Geilo er minus 33 grader.

- Det er bikkjekaldt i hele Norge, og slik ser det ut til å bli utover i neste uke, sier meteorolog Hilde Holdhus i Storm Weather Center til Nettavisen.

Kaldest var det i natt i Kautokeino med minus 32,9 grader, Røros hadde 30,7 grader, Trysil hadde minus 20 grader, Værnes 14,5 og Tynset hadde minus 29,1 grader.

Glem utepilsen
Utepilsen kan Oslo-folk glemme denne påsken. I natt ble det målt minus 10 grader – og resten av dagen vil fortsatt være kald. Faktisk har det knapt vært kaldere i Oslo denne vinteren. I en periode før jul ble det også målt temperaturer på rundt 10 minusgrader.

I går holdt store deler av Sør- og Østlandet på å drukne i snø og vind. Opp til 9.000 husstander var uten strøm i Agder-fylkene etter at store snømengde tok knekken på ledningsnettet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Eikeland

- I dag er det nydelig vær på Sørlandet – og det vil holde seg pent utover dagen. Det er nok fremdeles noen skyer helt i sør – men dette vil forsvinne etter hvert som lavtrykket trekker seg sørover, sier Holdhus.

- Kle deg godt
Men det er ikke bare i sør det er et fantastisk påskevær – hele landet vil oppleve en rolig værtype de neste dagene – men det blir kaldt – veldig kaldt.

I dag vil nok mange lokkes ut av hytter og lavvoer og begi seg ut på glinsende vintervidder med appelsin i sekken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

- Folk bør kle seg godt i dag. Det blir lite vind i høyfjellet – men bare en liten bris gjør lufta mye kaldere, sier Holdhus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Snøskredfare
Etter en dag med mye snø og vind er snøskredfaren stor i fjellet i Sør-Norge, ifølge NGI.

- Det har kommet mye snø kombinert med sterk vind det siste døgnet. Det er derfor stor fare for at skiløpere kan løse ut snøskred spesielt i sørlige fjelltrakter. Erfaringsmessig kan det oppstå farlige situasjoner når skiløpere beveger seg ut når været bedrer seg. Under de rådende forhold fraråder vi toppturer og kjøring/ferdsel i bratt terreng, lyder siste snøskredvarselet fra NGI.

- Hele landet vil få uendrede temperaturer, bortsett fra Sørlandet som vil få litt kaldere når skyene forsvinner, sier Holdhus.

- Selv om det stort sett blir rolig vær – vil vi får noen snøbyger langs kysten, sier Holdhus.

Fjelloverganger åpne igjen
I går var de fleste fjellovergangene i Sør-Norge stengt. Fremdeles er Rv 53 Tyin - Årdal stengt på grunn av ras. Ellers er alle andre fjelloverganger åpne. Her kan du sjekke de siste veirapportene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag