Norge ga ingen løfter til Mahmoud Abbas

Foto: Grøtt, Vegard (Scanpix)

Palestinernes president ønsker at Norge anerkjenner

18.07.11 21:41

Palestinernes president, Mahmoud Abbas, er i disse dager på en diplomatisk rundreise for å samle støtte i et spørsmål som splitter mange land.

Mandag gikk turen til Oslo, der både samtaler med både utenriksminister Jonas Gahr Støre og Stortingets utenrikskomité sto på programmet.

I tillegg signerte presidenten en avtale som gjør at hans utsending i Norge nå har tittelen ambassadør.

Ingen løfter
Norge ga ingen løfter til palestinernes president under besøket, men han fikk klar beskjed av utenriksminister Gahr Støre om at Norge støtter tanken om å opprette en palestinsk stat.

- Han har ikke lagt fram en tekst. Det vedgår han, og sier at de arbeider med. Jeg tror han forstår og respekterer at vi ikke gir en blankouttalelse på en tekst vi ikke har sett. Han ønsker bidrag til det, at stater som stater som palestinerne har nære forbindelser med, kommer med sine innspill, sier Gahr Støre til NRK Dagsrevyen.

I september ønsker Abbas å be FN anerkjenne en palestinsk stat. Utenriksminister Støre mener det er forslagets ordlyd som vil avgjøre når den kommer på bordet i FN.

Abbas forventer mer
På spørsmål fra NRKs reporter om Abbas ønsker mer fra Norge enn det han har fått under Oslo besøket, svarer han følgende.

- Ja. I dag har vi fått avtalen om vår ambassade, og vi ba dem om å anerkjenne Palestina av 1967-grensene mot litt bytte av land. De vil diskutere det med de ulike partene i regjeringen og Stortinget. De sa ikke nei, men heller ikke ja før de har hatt samtaler med sin kolleger.

Abbas sier han først og fremst ønsker forhandlinger med Israel, men forholdet mellom partene er fastlåst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.