RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP Photo / NTB Scanpix

Norge gir 65 millioner kroner til de tyfonrammede

Sist oppdatert:

Summen inkluderer et bidrag på 25 millioner kroner gjennom FNs nødhjelpsfond.

- Behovene på Filippinene er svært store og det er viktig å bidra raskt slik at livreddende tiltak kan iverksettes umiddelbart, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Utenriksministeren informerte om bidraget i forbindelse med et møte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon i New York onsdag.

Stor desperasjon
Snart en uke etter at tyfonen rammet Filippinene sprer desperasjonen seg, mangelen på vann og mat er akutt. Pengestøtten fra Norge går til livreddende hjelp gjennom FN, Den internasjonale Røde Kors-komiteen og andre organisasjoner som er en del av det koordinerte hjelpearbeidet.

- Det står faktisk om liv. Det er mangel på alt fra rent drikkevann og mat til medisiner. Jeg er også veldig opptatt av at de som gir nå også forplikter seg til en tidlig gjenoppbygning, sier utenriksministeren.

Kan bli mer
Han utelukker ikke at Norge kan bidra med enda mer i bistand i nær fremtid.

- Vi ligger langt fremme når det kommer til å gi, men vi vil fortsette å vurdere behovet. Det trengs mye nødhjelp på Filippinene, forklarer Brende.

FN og myndighetene på Filippinene har fortsatt ikke skaffet seg total oversikt over skadeomfanget og behovet for hjelp etter den dødelige tyfonen Haiyan. (©NTB)

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Amfibiefartøy
USA setter inn landgangsskip utrustet med amfibiefartøy for å bidra i hjelpearbeidet på Filippinene.

Landgangsskipene USS Germantown og USS Ashland med flere hundre marinesoldater om bord har fått ordre om å sette kursen mot områdene rammet av tyfonen Haiyan.

Skipene seiler fra sin base i Sasebo sør i Japan, og skal bidra til å få hjelp fram på steder som er svært vanskelige å nå etter at veier og annen infrastruktur har fått store skader.

USA har også sendt hangarskipet USS George Washington med sine eskortefartøy, to kryssere og en destroyer, til katastrofeområdet.

I tillegg til en stor flystyrke, har hangarskipet også elleve helikoptre om bord og utstyr for å lage drikkevann av store mengder havvann.

I tillegg til dette og andre marinefartøy, har USA sendt tolv Hercules-fly og åtte Osprey-fly, maskiner som kan fly som et fly, men lande som et helikopter. Fram til tirsdag hadde de amerikanske marinesoldatene i området levert 60 tonn med nødhjelp.

Et britisk marinefartøy er også på vei. FN anslår at 11,3 millioner filippinere er berørt av tyfonen, som har forårsaket enorme ødeleggelser.

Hjelpearbeider truet med våpen
Situasjonen forverrer seg stadig i den filippinske havnebyen Tacloban. Tirsdag ble en ansatt på barnehjemmet Streetlight truet med våpen da han skulle ut for å skaffe vann til barna.

- Onsdag formiddag hadde vi kontakt med Erlend Johanessen som fortsatt befinner seg i tyfonherjede Tacloban. Han kan fortelle at situasjonen i byen bare forverrer seg. Dette får vi også bekreftet av filippinske og utenlandske medier, sier Sidsel Bjørnseth i Streetlight Norge.

Johanessen, som driver barnehjemmet, forteller at en av de ansatte ble truet med våpen da han skulle ut for å hente vann, forteller hun.

Det er fortsatt rundt 50 barn og ansatte igjen i Tacloban.

- Vi jobber nå kontinuerlig med å finne en måte å evakuere disse på, sier Bjørnseth. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere