*Nettavisen* Nyheter.

Norge gir fire milliarder til land som forbyr homofili

HENGER UT «HOMOFILE»: Tabloidavisen Red Pepper har på forsiden av sin tirsdagsutgave overskriften «Avslørt». Inne i avisen blir 200 personer navngitt og med bilde hengt ut som homoseksuelle. Foto: Stephen Wandera/ AP

31 afrikanske land som forbyr homofili, får norske  til sammen fire milliarder i bistandspenger.

26.02.14 11:17

Mandag denne uken opplyste utenriksminister Børge Brende (H) at Norge stanser 50 millioner kroner i stat til stat-bistand til Uganda etter at landet vedtok en ny lov mot homofili.

Uganda er imidlertid langt fra det eneste landet i Afrika som forbyr homofili. NRK har laget en oversikt som viser at Norge i 2012 ga fire milliarder kroner i bistand til 31 afrikanske land der det er ulovlig å være homofil.

Skiller seg ut
Afrika-kjenner Helge Rønning sier at noen av landene har et generelt forbud mot homofil praksis, andre land har strenge straffer. Nigeria og Uganda er land som særlig skiller seg ut i denne sammenheng.

Utenriksministeren sier Norge måtte statuere et eksempel da Uganda innførte en ny lov.

- Hvis det er andre land i Afrika som praktiserer og innfører den type lover som Uganda, så må vi selvsagt se på det, for jeg synes et er uakseptabelt å bryte menneskerettighetene på en sånn grunnleggende måte i det 21. århundre, sier Brende til NRK.

Flere har advart mot bistandskutt fordi det kan ramme de homofile fremfor å hjelpe dem. Brende sier at han vil vurdere om bistand kan flyttes til hjelpeorganisasjoner i stedet for til statene.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

Klikk på bildet for å forstørre.

Tabloidavisen Red Pepper har på forsiden av sin tirsdagsutgave overskriften «Avslørt». Inne i avisen blir 200 personer navngitt og med bilde hengt ut som homoseksuelle. Avisen har også flere artikler om påståtte homoseksuelle handlinger. Foto: Tiksa Negeri/ Reuters.


Vil fryse milliardbistanden til Uganda

USA bør fryse milliardbistanden til Uganda som følge av at landet truer homofile med livsvarig fengsel, mener den innflytelsesrike senatoren Patrick Leahy.

Ugandas president Yoweri Museveni undertegnet mandag en ny lov som forbyr homofili og truer homofile med livsvarig fengsel. Loven gjør det også straffbart å ikke anmelde noen som kan mistenkes for å være homofile.

Loven er møtt med massiv internasjonal kritikk, og flere land har besluttet å kutte i bistanden til Uganda, blant dem Norge.

Milliardbistand
Senator Patrick Leahy, som er demokrat og ordfører i justiskomiteen i Senatet, tar nå til orde for å fryse bistanden til Uganda.

- Vi må gå nøye gjennom all amerikansk bistand til Uganda, også den bistanden som går via Verdensbanken og andre flernasjonale organisasjoner, sier den innflytelsesrike senatoren.

USA gir i år nærmere 3 milliarder kroner i bistand til Uganda, mye av det øremerket helse- og utdanning, men også i form av militærhjelp.

Motbydelig
President Barack Obama har betegnet den nye anti-homoloven som «motbydelig» og utenriksminister John Kerry slo mandag fast at det var «en tragisk dag for Uganda».

Amerikansk UD vurderer nå hvordan USA skal reagere overfor landet.

- I lys av dette gjennomgår vi nå vårt forhold til Uganda, sier talskvinnen Jen Psaki.

Republikanerne advarer Obama-administrasjonen mot å kutte i bistanden til Uganda.

Republikansk motstand
- Afrika er et kontinent i fare. Uganda har problemer med aids, og barn sulter der. Skal vi virkelig nekte å hjelpe Afrika, som kan være allierte, som følge av en slik sak, spør senator Lindsey Graham.

- Jeg er ikke sikker på at det vil være det rette svaret, sier den republikanske senatoren.

James Inhof, som også sitter i Senatet for republikanerne, understreker at han reagerer sterkt på loven mot homofile i Uganda, men han advarer mot bistandskutt.

- Vi kan alle gi uttrykk for vår motstand mot denne loven, men jeg tror ikke at bistandskutt er veien å gå, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag