De fleste av skolebarna i første til tredje klasse vil for første gang kunne oppleve å gå i skoletog. Om det blir tettpakket langs ruten, gjør det ingenting.

– Nå har koronaen tatt en ny vending, slik at vi kan lete fram alle gamle tradisjoner fra vår 175 år lange historie med å feire 17. mai. Nå skal vi ha en tradisjonell feiring som vi hadde i 2019, med program fra tidlig morgen til kveld, sier lederen av 17. mai-komiteen i Bergen, Liv Cecilie Lycke, til NTB.

Parade til sjøs

Nasjonaldagsfeiringen i Bergen fikk imidlertid et nytt tilskudd de to koronaårene. En byfjordsparade der båter gikk i prosesjon langs land nord for byen og endte opp på Askøy, viste seg å være uhyre populært.

– Byfjordsparaden ble veldig populær. Vi hadde over 1.000 båter som deltok. Vi i Bergen har et motto om at 17. mai skal være for alle, både til lands, til havs og i lufta. Alle som vil kan være med og feire, og de kan stille med det flagget de måtte ønske, sier Lycke.

Ukrainske flagg

Både i Bergen og en rekke andre steder har det i årevis vært tradisjon å tillate andre flagg enn det norske. I Nordland går Rana-ordfører Geir Waage (Ap) ut med en klar oppfordring til innbyggere fra andre land om å delta i 17. mai-feiringen.

– De ukrainske flyktningene som nettopp er kommet til Rana, er også invitert. Jeg håper at våre innbyggere fra andre land stiller opp i nasjonale festdrakter. Det er også anledning til å ta med sine nasjonsflagg. Sammen med de norske flaggene vil dette speile det fargerike samfunnet vi er blitt. Å åpne for andre nasjonsflagg, samiske flagg og lignende er noe vi også har gjort ved tidligere feiringer av nasjonaldagen, sier Waage til Rana.no.

Avlyser salutt

Ukraina-krigen har ført til at Vik i Vestland fylke har satt foten ned for salutt under årets 17. mai-feiring.

– Vi mener det er feil å saluttere når vi kunne ha hatt flyktninger som rømmer fra krigen i Ukraina. Vi har flyktninger fra andre krigsområder, og jeg vet at flere av dem får en reaksjon, sier Vik-ordfører Roy Egil Stadheim til Sogn Avis.

Barnetog igjen

I Oslo er det igjen duket for vårens vakreste eventyr når 60.000 elever fra 130 barneskoler går opp Karl Johan, forbi Stortinget og opp til en vinkende kongefamilie på slottsbalkongen. Barnetoget samler vanligvis rundt 100.000 tilskuere langs ruten, som ender opp på Rådhusplassen.

Tradisjonen tro starter dagen også i hovedstaden med bekransning av minnesmerker. Den ukrainskfødte menneskerettighetsaktivisten Olga Shamshur Flydal er blant talerne på morgenen.

Alle velkomne

I Stavanger vil byens status som en internasjonal by gjenspeiles i 17. mai-feiringen. Fungerende ordfører Dagny Sunnå Hausken legger vekt på at alle er velkomne.

– Når vi feirer nasjonaldagen, feirer vi også åpenhet, toleranse og solidaritet. Alle skal føle seg velkomne og være den de er – med sin nasjonaldrakt og med sitt flagg som symbol på samhold og stolthet, skriver hun i det offisielle programmet for feiringen.

(©NTB)