*Nettavisen* Nyheter.

Norge hadde fiskerimøte med Kina

Foto: (Nordlys)

Kineserne avlyste møte med fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, men gjennomførte likevel fiskerimøte med Norge.

13.10.10 10:14

Tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske aktivisten Liu Xiaobo satte en stopper for møtet mellom fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) og hennes kinesiske kollega. Men temaet hun skulle ta opp med den kinesiske viseministeren for fiskeri og havbruksspørsmål, ble i stedet diskutert på et annet møte, skriver Dagens Næringsliv/Nordlys .

Stilte mannsterke
- Kineserne stilte mannsterke, med åtte mann. Den dagsorden som var satt opp ble fulgt, og møtet varte mye lenger enn vi trodde det skulle gjøre. Kineserne er veldig interessert i norsk teknologi og vi inviterte dem også til Norge i forbindelse med Aqua Nor-messen i august neste år, og de virket veldig interessert i å komme, sier ekspedisjonssjef Johan Williams i Fiskeri- og kystdepartementet.

Williams stilte opp med fem norske kolleger på møtet. Den norske delegasjonen ble tatt imot av lederen for embetsverket i fiskeridivisjonen, og partene satt fem timer i møte og diskuterte fiskerispørsmål før de gikk ut og spiste middag sammen.

– Stemningen var veldig god og fredspristildelingen ble ikke nevnt med et ord, heller ikke av oss. Jeg tror nesten ikke jeg har vært borti møter i Asia som har vært så konkrete og konstruktive som dette, sier Williams.

Fornøyd, men skuffet
Berg-Hansen sier hun er fornøyd med rapportene hun har fått etter møtet, men er skuffet over at møtet hennes ble avlyst.

- Beklagelig, erklærer fiskeriministeren til Nordlys, rett etter å ha blitt informert om at onsdagens møte med den kinesiske viseministeren for matsikkerhet og har gått i vasken.

- Dette var viktige møter, slår hun fast, og sier at turen til Beijing dermed avlyses i din sin helhet.

Avlysningen skjedde bare timer før fiskeriministeren skulle sette seg på flyet fra Shanghai til Beijing.

Ga ingen grunn
Ifølge generalkonsul Fred Nome i Shanghai skal kinesiske myndigheter tirsdag rett og slett ha sagt at de ikke hadde tid til Berg-Hansen.

- Det ble sagt at de var for «busy» – de hadde for mye å gjøre og måtte avlyse, sier han til Nordlys.

Les flere saker i Nordlys her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag