RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge har brukt 4,7 millioner på Kongo-saken


Joshua French og Tjostolv Moland ble i 2009 dømt til døden i en militærdomstol i Kisangani i Kongo. French ble endelig løslatt og kom tilbake til Norge på 17, mai. Moland kom aldri hjem
Joshua French og Tjostolv Moland ble i 2009 dømt til døden i en militærdomstol i Kisangani i Kongo. French ble endelig løslatt og kom tilbake til Norge på 17, mai. Moland kom aldri hjem Foto: Junge, Heiko (Scanpix)
Sist oppdatert:
Norske myndigheter har brukt nærmere fem millioner på å hjelpe de to nordmennene som ble fengslet i Kongo.

Den såkalte Kongo-saken startet da de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French ble arrestert og siktet for drap på en kongolesisk sjåfør i 2009.

Utenriksdepartementet (UD) har brukt store ressurser på de to nordmennene. Nettavisen har fått innsyn i UDs utgiftsposter tilknyttet konsulær bistand til nordmennene.

- Siden sakens begynnelse, altså over en periode på cirka åtte år, beløper kostnadene til transport- og boutgifter seg til cirka 4.700.000 kroner, opplyser avdelingsleder for konsulære saker i UD, Monica Nagelgaard, til Nettavisen.

Lønnsutgifter til UD-ansatte som har jobbet med saken, er ikke inkludert i regnskapet.

Kom hjem
Onsdag 17. mai kunne statsminister Erna Solberg (H) overrekke den gode nyheten til Kari Hilde French om at sønnen Joshua French var endelig løslatt fra kongolesisk fengsel.

French og kameraten Tjostolv Moland ble dømt til døden i en militærdomstol i Kisangani i 2009. French er endelig en fri mann, mens Moland døde i løpet av fengselsoppholdet.

Løslatt på humanitært grunnlag
Kongo-saken har skapt enormt engasjement fra flere hold. Moren til Joshua French, Kari Hilde French, får mye av æren for at sønnen endelig er sluppet fri. Hun har bodd flere år i Kongo, og har aldri gitt opp håpet om å få sønnen hjem til Norge.

Utleveringsbeslutningen, som ifølge utenriksminister Børge Brende (H) ble tatt av Kongos president den 16. mai, innebærer verken en soningsoverføring eller benådning. Ifølge Brende ble utleveringsbeslutningen tatt av hensyn til helsemessige vurderinger.

Fakta: Fakta om Kongo-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Joshua French (34) er norsk og britisk statsborger. Han startet sammen med nå avdøde Tjostolv Moland et sikkerhetsselskap i Uganda.

* French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet. Begge nektet straffskyld.

* Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

* Nordmennene anket ikke dødsdommen, i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge.

* 18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord.

* 6. desember 2013 ble Joshua French likevel tiltalt for å ha drept kameraten.

* 19. februar 2014 ble French dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kinshasa for overlagt drap på Moland.

* I august 2014 ble han anklaget for å ha forsøkt å rømme etter at han ble pågrepet utendørs. Da hadde han, av hensyn til en svært redusert helsetilstand, fått bo alene i en leilighet, under vakthold.

* Norske myndigheter har lenge arbeidet for å få ham benådet eller overført til soning i Norge.

* Kongos justisminister Alexis Thambwe Mwamba sa i februar til NRK at presidenten ville benåde French i løpet av 2017.

* Statsminister Erna Solberg bekreftet 17. mai at French samme dag var blitt overført til Norge.

* Utenriksminister Børge Brende sier det ikke er snakk om en benåding eller en soningsoverføring, men at French er overført på humanitært grunnlag.

Kilde: NTB

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere