*Nettavisen* Nyheter.

Norge har brukt 4,7 millioner på Kongo-saken

Joshua French og Tjostolv Moland ble i 2009 dømt til døden i en militærdomstol i Kisangani i Kongo. French ble endelig løslatt og kom tilbake til Norge på 17, mai. Moland kom aldri hjem Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Norske myndigheter har brukt nærmere fem millioner på å hjelpe de to nordmennene som ble fengslet i Kongo.

26.06.17 09:57

Den såkalte Kongo-saken startet da de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French ble arrestert og siktet for drap på en kongolesisk sjåfør i 2009.

Utenriksdepartementet (UD) har brukt store ressurser på de to nordmennene. Nettavisen har fått innsyn i UDs utgiftsposter tilknyttet konsulær bistand til nordmennene.

- Siden sakens begynnelse, altså over en periode på cirka åtte år, beløper kostnadene til transport- og boutgifter seg til cirka 4.700.000 kroner, opplyser avdelingsleder for konsulære saker i UD, Monica Nagelgaard, til Nettavisen.

Lønnsutgifter til UD-ansatte som har jobbet med saken, er ikke inkludert i regnskapet.

Kom hjem
Onsdag 17. mai kunne statsminister Erna Solberg (H) overrekke den gode nyheten til Kari Hilde French om at sønnen Joshua French var endelig løslatt fra kongolesisk fengsel.

French og kameraten Tjostolv Moland ble dømt til døden i en militærdomstol i Kisangani i 2009. French er endelig en fri mann, mens Moland døde i løpet av fengselsoppholdet.

Løslatt på humanitært grunnlag
Kongo-saken har skapt enormt engasjement fra flere hold. Moren til Joshua French, Kari Hilde French, får mye av æren for at sønnen endelig er sluppet fri. Hun har bodd flere år i Kongo, og har aldri gitt opp håpet om å få sønnen hjem til Norge.

Utleveringsbeslutningen, som ifølge utenriksminister Børge Brende (H) ble tatt av Kongos president den 16. mai, innebærer verken en soningsoverføring eller benådning. Ifølge Brende ble utleveringsbeslutningen tatt av hensyn til helsemessige vurderinger.

Fakta

Fakta om Kongo-saken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag