- Det er mitt privilegium å ønske dere velkommen til denne pressekonferansen, siden denne operasjonen har vært eksepsjonell. Flere land har vært involvert. Det er viktig å nevne alle våre partnere: Australia, Østerrike, Canada, Estonia, Litauen, Tyskland, Danmark, New Zealand, Nederland, Sverige, Storbritannia, Norge, Skottland, Finland og USA, sa Europol-direktør Jean-Philippe Lecouffe innledningsvis.

Han snakket om operasjonen har sett på kriminelle organisasjoner som har operert i over 100 land, og hvor Norge har vært med ved å stille ressurser til disposisjon. Operasjonen har blitt kalt for «Trojan Shield».

- De har operert fra New Zealand til Europa. Det har vært mange arrestasjoner og beslag av store mengder kokain. Mer enn 12.000 enheter brukt av 300 kriminelle grupper ble tatt ned, og det har vært mer enn 700 ransakinger og beslag i åtte tonn kokain, var noe av det Lecouffe sa videre.

Les også: Kokain og korona bekymrer Europol

Europol-direktøren snakket om at de kriminelle brukte krypterte meldinger, og at det derfor var et vanskelig arbeid for alle land involvert. Politiet har blant annet brukt en hemmelig politiapp i operasjonen.

- Arbeidet var såpass omfattende at det fortsatt gjenstår en del. Vi tror at det vil komme «spin-off»-etterforskninger i de ulike land nå videre, fortalte Lecouffe.

Direktøren snakket også om at de er stolte av å kunne bidra med sin ekspertise i storaksjonen som har rystet flere internasjonale kriminelle nettverk.

Europol-direktøren forteller om det enorme politiarbeidet:

Aksjon i Norge

I Norge bekrefter Kripos at norsk politi har pågrepet sju personer som en del av den internasjonale operasjonen.

– Som følge av informasjonen er syv personer pågrepet i forskjellige distrikt, siktet for alvorlig narkotikakriminalitet. Det er gjort betydelig beslag av narkotika og penger, sier politiadvokat Morten Stene ved Kripos i en pressemelding.

Stene opplyser at de siktede er pågrepet i Norge, og at sakene etterforskes videre av de aktuelle politidistriktene. De planlegger imidlertid en pågripelse på en person som bor i utlandet også.

- Vi kan ikke utelukke ytterligere pågripelser, sier Stene.

Norsk politi har satt av betydelige ressurser til saken, fordi flere av de pågrepne har tidligere vært ukjent for politiet, men de avdekket også en ny og ukjent metode for smugling av narkotika.

- Denne modusen var også ukjent for flere av våre internasjonale samarbeidspartnere, og har fått oppmerksomhet internasjonalt. Av hensyn til den videre etterforskningen ønsker vi ikke å gi noen detaljer om denne metoden, sier politiadvokaten.

Og han legger til:

– Dette viser viktigheten av internasjonalt politisamarbeid, samtidig som politiet må jobbe med metodeutvikling for å holde tritt med den teknologiske utviklingen. Når tunge, organiserte kriminelle miljøer jobber på tvers av landegrensene, må politiet gjøre det samme.

- Innovasjon

USA er et av landene som har bidratt tyngst i operasjonen, og de fortalte også at operasjonen har vært en suksess.

- Det har vært innovasjon hele veien, men også en utrolig dedikasjon til arbeidet fra alle sammen. Vi har avdekket store mengder transaksjoner av narkotika, men også en enorm kontantstrøm på hele 148 millioner dollar, sa FBIs representant.

Svensk politi var også invitert til pressekonferansen, og snakket om en stor aksjon i går. Til sammen har over 150 personer blitt pågrepet.

- Vi fant store mengder våpen, smykker og narkotika, sa Linda Staaf i det svenske politiet på pressekonferansen.

- Vi har fått nok informasjon til å stanse ti planlagte mord i Sverige. Vi har arrestert mange allerede, og forventer at flere vil bli arrestert. Det som er sikkert, er at disse individene har begått grusomme kriminelle handlinger, la hun til.

Meldinger på flere språk

Staaf viste også takknemlighet for samarbeidet med Europol og FBI, men takket også sine svenske kolleger.

- Vi vil aldri gi opp, sa hun avslutningsvis.

Nederlandsk politi fortalte at flere av meldingene handlet om leiekontrakter på mord, og at flere av meldingene var skrevet på nederlandsk, svensk og engelsk.

- Denne operasjonen kunne vi bare løse ved et internasjonalt samarbeid, sa Jannine van der Berg i det nederlandske politiet.

Les også: - Politiet må få en klar marsjordre om å prioritere organisert kriminalitet

Australsk politi var også invitert til pressekonferansen, og deres representant fortalte om store beslag av våpen, narkotika og kontanter i Australia.

- Vi har også stanset minst 21 drap og fjernet farlige kriminelle fra gatene, var noe av det Jennifer Hurst, leder i det australske føderale politiet, fortalte om.

Bekrefter norsk deltakelse

– Vi kan bekrefte at vi har deltatt, men vi vil ikke kommentere ytterligere per nå, sier medierådgiver ved Kripos, Jonas Fabritius Christoffersen til Nettavisen tirsdag morgen.

Også Europol bekrefter tirsdag morgen, overfor VG, at Norge er involvert.

Det føderale australske politiet (AFP) opplyser at 224 personer er pågrepet bare i Australia i forbindelse med operasjonen og at det er tatt beslag av 3,7 tonn narkotika, 104 våpen, og mange millioner dollar i kontanter, samtidig som det er blitt aksjonert mot 20 drapstrusler.

Operasjonen har fått navnet «Operation Ironside» og har pågått siden 2018. AFP har sammen med amerikanske FBI i hemmelighet drevet en kryptert kommunikasjonsplattform kalt ANoM, som flere kriminelle miljøer i god tro har brukt til å kommunisere med, skriver australske ABC.

- Da kriminelle sjefer tok i bruk mobilappen eksploderte antall brukere. Helt uvitende har de dermed stappet politiet ned i sine egne baklommer. De har åpenbart stolt på den og dermed åpnet døren for oss slik at vi kunne overvåke dem kontinuerlig og i sanntid, sier toppsjefen i Australian FeEderal police Reece Kershaw til ABC.

Aksjoner i flere land

De ble drevet til ANoM etter at politiet lyktes med å få stanset en annen kryptert plattform. Ifølge den australske kringkasteren ABC , som omtaler aksjonen som den største i landets historie, ble det planlagt henrettelser, storimport av narkotika og hvitvasking via appen.

Mer enn 11.000 personer brukte appen, og myndighetene kunne angivelig lese så mange som 25 millioner meldinger i sanntid. Det ble gjennomført politiaksjoner også i USA og Europa mandag, skriver ABC.

AFP varsler at det kan ventes flere pågripelser både innenlands og globalt i tilknytning til operasjonen.