Drøye tre måneder etter at FHI åpnet for en fjerde dose med koronavaksine til de mellom 18 og 64 år utenfor risikogrupper, er tallene dystre.

Ikke bare har de utenfor risikogruppene, som kun ble tilbudt vaksine, uteblitt fra vaksinesenteret. Også i risikogruppene som FHI anbefalte å ta en fjerde dose, har flertallet ikke møtt opp på vaksinesenteret.

Det viser tall Nettavisen har fått innsyn i.

  • 98 515 personer mellom 18 og 64 år utenfor risikogrupper har tatt fjerde dose. Det tilsvarer tre prosent av gruppen.
  • 69 269 av de i risikogrupper mellom 18 og 64 år har tatt fjerde dose. Det tilsvarer 17 prosent.
  • 709 761 personer i aldersgruppen 65 år og eldre har tatt fjerde dose. Det tilsvarer 66 prosent.

Flere millioner doser kan ende i søpla

Nettavisen har tidligere avslørt at Norge har destruert 1.733.426 doser med koronavaksiner fra sentrale lager. I tillegg til de 1,7 millioner dosene har det blitt kastet fra kommunens vaksinelagre.

Totalt har godt over to millioner doser endt i søpla, og mer skal det bli.

Norge har nå litt over fem millioner vaksinedoser på lager. De fleste av disse har utløpsdato i mellom andre halvdel av 2023 og begynnelsen av 2024.

– Dersom det ikke kommer noen ny, alvorlig virusvariant, vil vi neppe få bruk for mer enn halvparten av disse dosene. De dosene vi ikke får donert til andre land, vil bli kastet, anslår FHI-toppen.

Påvirket av ordlyd

Preben Aavitsland, overlege i FHI mener det er flere årsaker til de lave tallene blant de under 64 år. Han tror spesielt betydningen av at Folkehelseinstituttet valgte å tilby i stedet for å anbefale vaksine til de utenfor risikogruppe.

– Vi regner med at det har betydd ganske mye. Under pandemien har folk vent seg til at vi anbefaler vaksinasjon for dem vi mener kan ha klar fordel av det. Når vi ikke anbefaler, så føler nok mange at da trenger de ikke vaksinere seg, skriver Aavitsland i en e-post til Nettavisen.

Samtidig presiserer han at det har vært fint å tilby vaksinen til denne aldersgruppen, og er tydelig på at FHI aldri har sagt denne gruppen burde ta vaksinen, men at de kunne.

Til risikogruppene mellom 18 år og 64 år ble en fjerde dose anbefalt, likevel var ikke tallene høyere enn 17 prosent i denne gruppen.

– Vi skulle gjerne sett at dette tallet var høyere, skriver FHI-overlegen.

Han peker på spesielt tre ting som årsaken til nedgangen:

  • Noen føler seg mindre utsatte nå som de har fått tre doser og i tillegg kanskje også ha vært smittet minst én gang.
  • Noen er lei av vaksinasjon og synes det er nok nå.
  • Det har vært mindre snakk om pandemien og mindre oppmerksomhet om vaksinasjon høsten 2022.

– Mer imponert enn skuffet

Kommuneoverlege og leder for Oslo kommunes TISK-program, Miert Skjoldborg Lindboe, har sett den samme utviklingen som FHI.

– Jeg er nesten mer imponert over at såpass mange under 65 år, utenfor risikogruppen har tatt vaksinen. Jeg kan ikke komme på mange grunner for dem til å ta den fjerde dosen, forteller kommuneoverlegen.

Vaksinesenteret til Oslo kommune på Nydalen er fortsatt i drift, men Lindboe er klar på at det er langt mindre aktivitet ved senteret nå enn tidligere.

– Det har vært veldig mye fokus på sykdom og vaksine. Jeg tror folk er drittlei pandemi og det har jeg full forståelse for, legger han til.