- Totalt bruker 74 prosent hjelm i skibakken, uavhengig av alder, sier daglig leder i Alpinanleggenes Landsforening, Andreas Rødven, til Nettavisen.

Med sju millioner besøkende i norske skianlegg i året, mener han dette er et lovende tall.

67 prosent mellom 15-25 år, 58 prosent mellom 26-40 år, og 61 prosent av de over 40 år bruker hjelm i bakken, viser tall fra Alpinanleggenes Landsforening fra forrige skisesong.

Den største gladmeldingen er at 95 prosent av barn under 15 år bruker hjelm i skibakken.

- Norge har den høyeste hjelmbruken i Europa, og det fortsetter å øke med uforminsket styrke.

Frivillig hjelmbruk
Alpinanleggenes Landsforening satte i gang et hjelmprosjekt allerede i 1993. Målet var spesielt å få barn og ungdom til å sette hjelm på hodet i skibakken.

Sammen med Gjensidige distribuerte de 20.000 hjelmer til gratis utlån i skianleggene. Ifølge Rødven har dette bidratt til å få folk til å bruke hjelm.

- Dette viser at gjennom en god ordning og motivasjon bruker folk hjelm av fri vilje. Det er gledelig at folk velger å bruke hjelm på egen vurdering og av sunn fornuft, og ikke fordi det er påbudt.

Rødven er overbevist om at nordmenn er fornuftige, opplyste folk som er vant til å ferdes ute i naturen, og som kjenner til risiko.

Bruk hodet
Selv om flere bruker hjelm i skibakken, har likevel ikke andelen hodeskader gått ned, ifølge Rødven.

Han understreker at hjelmen ikke beskytter alt, men bare tar brodden av sammenstøtet, og lindrer det.

- Hjelmen gir ingen «sesam, sesam»-effekt. Derfor er like viktig at folk bruker hodet, som at det kjører med hjelm hodet.

Statistisk liten fare
Hjelmbruk kan utgjøre en betydelig forskjell dersom uhellet først skulle være ute. Likevel avslører Rødven at sjansen for å skade seg i skibakken, statistisk sett er veldig liten.

- Står du på ski ti dager gjennom sesongen kan du i gjennomsnitt statistisk sett stå på ski i 120 år før det inntreffer en hodeskade som må legebehandles. Om du faller er det 15 prosent risiko for å få en hodeskade.

Statistisk sett er det altså ikke spesielt farlig å stå på ski eller snowboard i alpinbakken. Likevel koster det så lite å sette hjelmen på hodet, og sjansene er høyere for å unngå hodeskade med hjelm enn uten.