RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge har ikke lav arbeidsløshet

Sist oppdatert:
Den egentlige arbeidsledigheten i Norge er 16,2%, skriver Carsten O. Five.

Regjeringen Stoltenberg smykker seg med lav arbeidsledighet i Norge – bare 3 % - sammenlignet med alle andre land. Men virkeligheten er egentlig ikke så pen. Mange av de som går på uføretrygd kunne nok deltatt i arbeidslivet, hvis de bare fikk et arbeid tilpasset dem. Antallet uføretrygdede er rekordstort: 341.425 personer. Det utgjør 13,2 % av de arbeidsføre i landet.

Gang på gang hører vi i valgkampen at Norge greier seg godt gjennom finanskrisen sammenlignet med andre land. For å skjule at vi egentlig har ganske høy arbeidsledighet her i Norge brukes statistikken flittig av regjeringspolitikerne.

Vi får høre at arbeidsledigheten bare er 3 prosent: 77.100 er registret arbeidsledige.

Men dersom vi legger til det meget store antallet uføretrygdede: 341.425, blir tallet av personer mellom 20 og 67 år, som ikke arbeider hele 418 525. Det utgjør 16,2 prosent av de arbeidsføre.

Legger man i tillegg til dem som er på sykepenger: 6,4 %, blir de som er utenfor arbeidslivet hele 22,6 %.

Mange uføretrygdede kan nok ikke arbeide. Men svært mange uføretrygdede hadde nok valgt arbeidslivet hvis de hadde fått tilbud om en arbeidsplass som var godt egnet for dem. Derfor bruker Stoltenbergregjeringen tallene slik det passer dem.

Har du meninger om denne saken? Interessert i hva andre mener? Følg debatten hos Kommentar.no.

Carsten O. Five er skribent og utdannet cand.polit. Han er en av redaktørene til nettstedet Kommentar.no og var med på å etablere økonomitidsskriftet Dine Penger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere