Gå til sidens hovedinnhold

Norge har ikke retningslinjer for syke og døende barn

Oslo (NTB): Rundt 3.500 barn i Norge er alvorlig syke eller døende, men det finnes ingen retningslinjer for hvordan disse barna skal behandles. Det vil imidlertid komme på plass, opplyser Helsedirektoratet.

Det finnes ingen nøyaktige tall på antall syke eller døende barn i Norge, men omregnet fra engelske tall, tror Helsedirektoratet at det dreier seg om rundt 3.500 pasienter i denne gruppen her i landet.

Det finnes imidlertid ingen retningslinjer for hvordan disse barna skal behandles. Barnepalliasjon er ikke et eget fagområde i Norge, skriver Aftenposten.

Barnepalliasjon er å drive aktiv og total tilnærming til alvorlig syke og døende barn. Barnepalliasjon omfatter fysisk, emosjonell, sosial og eksistensiell støtte gjennom hele sykdomsperioden til døden, og det omfatter også ettervern for foreldre og søsken. Målet er å forbedre livskvalitet og medisinsk behandling.

Natasha Pedersen etablerte foreningen Ja til lindrende enhet og omsorg for barn da hennes egen datter var syk. Det har resultert i at den påtroppende regjeringen lover å prioritere arbeidet for alvorlig syke og døende barn. Dette er et eget punkt i regjeringsplattformen.

Barnelege Jens Grøgaard leder en gruppe i Helsedirektoratet som nå ser på hvordan retningslinjer for palliativ behandling til barn kan utarbeides. (©NTB)

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg